Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem rabarbarowo - truskawkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 500 gram
rabarbar 500 gram
porzeczki czerwone 200 gram
cukier 500 gram
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
miód pszczeli 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem rabarbarowo - truskawkowy

Kroki postępowania

1
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na ćwiartki. Dodać umyte porzeczki, połowę cukru i połowę ekstraktu wanilii.
Krok 1 - Dżem rabarbarowo - truskawkowy foto
2
Rabarbar umyć, obrać i pokroić. dodać resztę cukru i wanilii.
Krok 2 - Dżem rabarbarowo - truskawkowy foto
3
Wymieszać i zostawić na 2 - 3 godziny żeby owoce puściły sok.
Krok 3 - Dżem rabarbarowo - truskawkowy foto
4
Przełożyć owoce do jednego rondla, zagotować i zostawić do wystygnięcia. Ja zostawiłam na całą noc.
Krok 4 - Dżem rabarbarowo - truskawkowy foto
5
Następnego dnia zagotować, zebrać szumy i na wolnym ogniu gotować 40 minut. Na koniec dodać miód i wymieszać. Przełożyć do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoiczków, zamknąć, otulić kocem i zostawić do wystygnięcia.
Krok 5 - Dżem rabarbarowo - truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

odjechana 28.06.2015 18:02
Świetne połączenie smaków! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak