Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe mini pizzerki
Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier - mieszać tak długo aż staną się płynne. Do roztworu dodać ciepłego mleko wszystko wymieszać. Dodać przesianą mąkę oraz odrobinę soli, wymieszać wszystko a następnie dodać pokrojone suszone pomidory. Wszystko razem dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.
Pizzerki uformować łyżką na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Najpierw kulkę którą następnie należy spłaszczyć. Mi wychodzi ich ok. 12-15 szt. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Posmarować każdą ketchupem.
Farsz:
Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę podsmażyć, dodać trochę soli i pieprzu. Farsz położyć na każdą pizzerkę. Następnie dodać pokrojoną w plasterki mozzarellę a na nią pokrojone oliwki. Wszystko posypać ziołami prowansalskimi.
Piec w nagrzanym do 200-180 st. C piekarniku ok. 20-25 min.