Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowo - marchewkowa zupa krem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 300 g,
marchew 250 g,
seler naciowy 1,5 łodyżki,
por 5 cm. kawałek
cebula 1 szt,
bulion 1 litr,
masło klarowane 1 łyżka,
żółtko jajek 1 szt,
śmietana 30% 1/4 szkl,sól
sól i pieprz do smaku,
Przyprawa curry orientalna Prymat szczypta,
cukier szczypta,

dodatkowo;

płatki migdałowe 3 łyżki,uprażone

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowo - marchewkowa zupa krem

Cukinie opłukać osuszyć pokroić w plastry, ( nie obierać ). Marchewkę obrać lub zeskrobać, pokroić w kostkę (trochę grubszą). Seler naciowy oczyścić z grubych włókien, opłukać pokroić, dodać kawałek opłukanego i pokrojonego w plasterki pora.

Wszystkie warzywa włożyć do rondla i podsmażać na rozgrzanym maśle około 7 minut, dodając obraną, pokrojoną cebule. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw.

Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie zmiksować blenderem.

Doprawić do smaku cukrem, szczyptą przyprawy curry oraz solą.

Żółtko rozmącić ze śmietaną i wlać do gorącej zupy, zamieszać. Podgrzewać nie gotując. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi.

Ja podaje jeszcze z grzankami, albo z groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.08.2017 00:58
Dobra zupa.
gosia56 04.08.2017 14:07
na pewno pyszna zupka poproszę porcję ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak