Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty mieszanej z dodatkiem powideł śliwkowych

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 700 g
kapusta biała 400 g
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
ziele angielskie 2 szt
gęsi tłuszcz 3 łyżki
powidła śliwkowe (węgierkowe) 50 g
woda
przecier pomidorowy 50 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
kurczak ugotowany 200 g
kiełbasa wiejska 300 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty mieszanej z dodatkiem powideł śliwkowych

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Kapustę zagotować i odlać wodę.
Krok 1 - Bigos z  kapusty mieszanej z dodatkiem powideł śliwkowych foto
2
Zalać ponownie , dodać liść laurowy , ziele angielskie i gotować .
Krok 2 - Bigos z  kapusty mieszanej z dodatkiem powideł śliwkowych foto
3
Dodać tłuszcz gęsi i cały czas gotować na wolnym ogniu.
Krok 3 - Bigos z  kapusty mieszanej z dodatkiem powideł śliwkowych foto
4
Pokroić kapustę białą drobno , przepłukać wodą.
Krok 4 - Bigos z  kapusty mieszanej z dodatkiem powideł śliwkowych foto
5
Do osobnego garnka nalać wody i włożyć kapustę , gotować aż zmięknie.
Krok 5 - Bigos z  kapusty mieszanej z dodatkiem powideł śliwkowych foto
6
Pod koniec gotowania ,gdy kapusta kiszona jest już prawie ugotowana ,dodać odcedzoną białą kapustę wymieszać . Dołożyć powidła śliwkowe wymieszać i dalej gotować.
Krok 6 - Bigos z  kapusty mieszanej z dodatkiem powideł śliwkowych foto
7
Kiełbasę pokroić i mięso gotowane z kurczaka lub inne , dodać do całości, dodać także cebulkę podsmażoną.
Przyprawić pieprzem , solą i przyprawą kucharek. Wymieszać , na końcu dodać przecieru pomidorowego, jeszcze pogotować .
Krok 7 - Bigos z  kapusty mieszanej z dodatkiem powideł śliwkowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 03.02.2016 09:39
Takiego jeszcze nie jadłam z powidłami :)
endzi
endzi 03.02.2016 08:41
Wyglada smakowicie, chetnie wyprobuje przepis!
pestka 03.02.2016 07:51
bardzo smaczny
Damiano
Damiano 03.02.2016 07:25
uwielbiam bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak