Przepis i sposób przygotowania na: " Drożdżowe róże z szynkowo - pieczarkowym nadzieniem "
Kroki postępowania
Robimy zagłębienie i wkruszamy drożdże.
Wsypujemy cukier.
Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy.
Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Dodajemy olej, jajko i sól.
Zagniatamy.
Dajemy do miski.
W czasie kiedy ciasto rośnie drobno siekamy cebule i kroimy pieczarki.
Podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
Odstawiamy do wystudzenia.
Wędlinę drobno kroimy.
Ponownie zagniatamy.
Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm.
Wycinamy koła a każde z nich rozcinamy w 4 miejscach.
Na środku układamy pieczarki z cebulą oraz wędlinę.
Zawijamy w bok zakładając każdą z 4 części za siebie - tworząc coś na kształt róży.
Bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Wkładamy na blachę do piekarnika na ok. 20 min / 200C