Takie sałatki to idealne rozwiązanie na lekki obiad np. latem, gdy z chęcią zjadamy lekkie posiłki i nie chce nam się spędzać długiego czasu w kuchni. Będą doskonałym zamiennikiem ciężkich i tłustych dań. Pamiętajmy, żeby ograniczyć majonez w takich sałatkach.
Tak przygotowane sałatki są dużo zdrowsze ponieważ nie zawierają prawie wcale ciężkiego i tłustego majonezu. Są lekkie, ale również i sycące, więc doskonale sprawdzą się na obiad. Kolorowe sałatki przyciągają nasz wzrok i z apetytem je zjadamy, starajmy się aby nasze posiłki były ładnie przygotowane. W miarę możliwości używajmy świeżych i kolorowych warzyw. W sałatkach doskonale sprawdzi się ulubiony makaron. Można również dodać suszone pomidory, kukurydzę z puszki czy ulubiony ser. Do sałatki można przygotować jogurtowy dresing lub sos ziołowy. Pamiętajmy o przyprawieniu sałatki ulubionymi ziołami. A teraz zapraszam do przepisów.
Moje propozycje sałatek:
Sałatka z makaronu i suszonych pomidorów z jogurtowym dresingiem.
Pyszna,tania i szybka w przygotowaniu sałatka. Sałatka jest również bardzo syta. Możemy przygotować ją na kolację lub nawet na szybki obiad. Zapraszam:)
Składniki:
10 dag makaronu kokardek
kilka suszonych pomidorów
1 łyżka kaparów
Dresing:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól czosnkowa według uznania
pieprz czarny mielony według uznania
Dodatkowo:
sól do gotowania
przyprawa do sałatek ( ja użyłam przyprawy w młynku )
1 łyżka oliwy lub oleju
Wykonaniu:
1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżką oliwy lub oleju,następnie odcedzamy i studzimy, mieszamy często, żeby makaron się nie posklejał.
2. Kapary i pomidory ( pomidory możemy pokroić w paski ) osączamy z zalewy.
3. Składniki dresingu mieszamy.
4. Na talerze nakładamy porcja makaronu, pomidorów i kaparów. Polewany dresingiem jogurtowym i oprószamy przyprawą do sałatek. Jeżeli nie mamy przyprawy możemy oprószyć pieprzem czarnym lub ziołowym. Sałatkę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.
5. Smacznego.
Sałatka z serem feta.
Bardzo smaczna i lekka sałatka, dość wyrazista w smaku, ale to za sprawą sera feta,który jest dość słony. Zamiast oliwy z oliwek możemy użyć oliwy z suszonych pomidorów. Zrobiłam ją na przekąskę. Z przepisu wychodzi dwie porcje sałatki. Zapraszam:)
Składniki:
2 pomidory
2 ogórki zielone
1 młoda cebula
10 dag sera feta
4 pomidory suszone
pieprz czarny mielony
oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Warzywa myjemy i osuszamy.
2. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pomidory kroimy na ćwiartki. Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta kroimy w kosteczki.
3. Na talerze układamy porcje przygotowanych warzyw i ser feta, następnie skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem. Podajemy.
4. Smacznego.
Sałatka brokułowa z pomidorami i kukurydzą.
Bardzo smaczna i bardzo zdrowa sałatka. Jest tania i bardzo szybka w wykonaniu. Uwielbiam ją na przekąskę. Zapraszam:)
Składniki:
1 średni brokuł
3 średnie pomidory
pół puszki kukurydzy
sól
Sos:
2 łyżki oliwy lub oleju
1 ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku
koperek ( według uznania )
Wykonanie:
1. Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie,następnie odcedzamy i studzimy.
2. Pomidory myjemy i osuszamy,następnie kroimy na cząstki. Kukurydzę osączamy z zalewy.
3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy.
4. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
5. Warzywa mieszamy z sosem i odstawiamy sałatkę na chwilę, żeby przegryzła się.
6. Smacznego.
Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i sera mozzarella.
Jest to bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Może być jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska. Jest bardzo syta i pyszna. Z przepisu wychodzi 4 porcje. Polecam przepis. Zapraszam:)
Składniki:
1 niewielka kapusta pekińska
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
1 puszka kukurydzy
1 sos sałatkowy ( ulubiony )
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy ( ja kroiłam same zielone części, białe zgrubienia wyrzuciłam ). Kukurydzę i ser dokładnie odsączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę.
2. Sos sałatkowy dokładnie mieszamy z olejem i wodą.
3. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Sałatkę odstawiamy na kilka chwil, żeby składniki się przegryzły.
4. Po tym czasie sałatka jest gotowa do podania.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.