Z leśnych grzybów można przygotować wiele smakowitych dań, od jajecznicy po smakowite sosy czy zupy. Najczęściej kojarzą nam się z jesienią, ale już teraz można znaleźć je w lasach. A jak jest u Was? Lubicie leśne grzyby czy wybieracie pieczarki? Zapraszam do wpisu o grzybach.
Właśnie trwa sezon na grzyby, w lasach pojawiają się moje ulubione prawdziwki i czerwone kozaki.
Pamiętajmy, żeby zbierać tylko te grzyby, które znamy, jeżeli mamy wątpliwość co do jakiegoś grzyba to należy go wyrzucić, skutki zjedzenia niejadalnego grzyba są najczęściej tragiczne. Pamiętajmy też żeby na grzyby wybrać się z plecionym wiklinowym koszykiem, nie wolno przechowywać ich w foliowych workach. Po przyniesieniu ich do domu, najlepiej od razu oczyścić i przetworzyć. Wiele osób uważa, że grzybów nie należy myć, bo nasiąkają wodą, ja za względów higienicznych myję szybko pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam.
Wybór dań z grzybów jest ogromnym, ale takimi najbardziej lubianymi to jajecznica i zupa, ja proponuję jeszcze kotleciki ze zmielonych grzybów lub pierogi drożdżowe. Można również przygotować mięsko w sosie grzybowym i podać na niedzielny obiad. Zapraszam, może spodoba się Wam któryś z moich przepisów i przygotujecie coś pysznego.
Moje przepisy na dania z grzybami:
Kotleciki z leśnych grzybów.
Teraz jest sezon na grzyby, warto więc przygotować z nich różne dania. Ja dzisiaj zrobiłam kotleciki. Polecam podać je z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Idealne na bezmięsny obiad. Zapraszam:)
Składniki:
1 kg leśnych grzybów ( u mnie prawdziwki i czerwone kozaki )
2 jajka
sól i pieprz do smażenia
olej do smażenia
1 bułka namoczona i dociśnięta
1 cebula
bułka tarta
Wykonanie:
1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy. Obgotowane bardzo dokładnie odcedzamy i studzimy.
2. Cebulę obieramy, a grzyby mielimy w maszynce razem z cebulą i odciśniętą bułką.
3. Do masy grzybowej wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
4. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
5. Smacznego.
Drożdżowe pierogi z grzybami.
Ciasto dzięki dodatkowi sera białego jest bardzo mięciutkie i puszyste. Do ich upieczenia użyłam świeżych grzybów, moich ulubionych prawdziwków. Możemy je podać z czerwonym barszczykiem. Polecam upiec je na przekąskę.Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
10 dag sera białego
20 dag mąki pszennej
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
farsz:
25 dag grzybów leśnych
1 cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ser biały przekładamy do miski, dodajemy mleko i olej, ucieramy, następnie dodajemy sól, cukier i jajko, dokładnie ucieramy, do utartej masy wkruszamy drożdże i znów ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3. Grzyby oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz grzybowy i zlepiamy na pół.
5. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zrumienienia.
6. Smacznego.
Jajecznica na prawdziwkach.
Każdy chyba lubi jajecznicę, u mnie propozycja z leśnymi grzybami i cebulką. Pyszna i aromatyczna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
2 grzybki prawdziwki
2 jajka
masło do smażenia
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Grzybki obieramy, dokładnie oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i cebulę, następnie dusimy do miękkości i odparowania całego płynu z grzybów.
4. Na koniec wbijamy jajka i smażymy aż się zetną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy.
5. Smacznego.
Schab duszony z prawdziwkami.
Niezwykle kruche i smaczne mięsko, do tego pyszny i aromatyczny sos z leśnymi grzybami. Prawdziwki to moje ulubione grzyby. To danie możemy podać z ulubioną surówką i ziemniakami. Idealne na niedzielny obiad lub dla gości. Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo schabu
pół kilo świeżych prawdziwków
2 średnie cebule
1 łyżeczka mąki pszennej
4 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
olej
marynata do mięs klasyczna
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plastry. Plastry mięsa nacieramy marynatą to mięs i olejem. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
2. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie kroimy na większe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry schabu z obu stron. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę, zalewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości często mieszają. Ja dusiłam całość około 50 minut.
4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną, wlewamy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i wlewamy do mięsa, mieszamy żeby nie było grudek. Chwilę sos gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.