WĄTRÓBKA - jedni za nią przepadają, inni ją nienawidzą. U mnie w rodzinie jest podobnie - mąż uwielbia, ja niezbytnio.
Dostępna jest wątróbka drobiowa i wieprzowa. U mnie w domu za tą drobiową bardziej przepadają.
Jest ona bardzo zdrowa, polecana szczególnie osobom aktywnym:
- w 100g porcji wątróbki drobiowej znajduje się 10mg żelaza
- w 100g porcji znajduje się ponad 3,5mg cynku (niezbędny do utrzymania w dobrej kondycji układu immunologicznego)
- w 100g porcji jest około 19g białka
- jest źródłem witamin z gr B
Jaki jest sekret jej smacznego przyrządzenia? Otóż oczyszcza się ją, obtacza w mące pszennej i kolejno smaży - lecz aby była krucha w smaku, należy ją krótko smażyć, zbyt długi czas spowoduje że stanie się ona twarda - niesmaczna.
Ważny jest również fakt, że soli się ją dopiero pod koniec smażenia - dzięki temu zabiegowi będzie jędrna, krucha i smaczna. Gdy posolimy wcześniej na pewno będzie twarda.
Mój przepis na smaczną wątróbkę z cebulką: (porcja dla 2 osób)
400g wątróbki z indyka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 cebule
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Wątróbkę oczyścić i przekroić każdą na połowę.
Wątróbkę wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz, dodać cebulę pokrojoną w piórka, obsmażyć z każdej strony po 10 min. Pod koniec smażenia posolić.