Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w trzech odsłonach

Gołąbki to danie pyszne i pożywne, które często gości na polskich stołach. Można przygotować je w wersji klasycznej lub sięgnąć po nowocześniejsze rozwiązania.

Najczęściej przygotowujemy je tradycyjnie – zawijając smakowity farsz w sparzone liście kapusty, które potem trafiają do garnka lub piekarnika. To czasochłonne danie można także przygotować w wersji na szybko – bez zawijania lub w formie apetycznej zapiekanki gołąbkowej z dodatkiem startego, żółtego sera. Do przygotowania gołąbków najczęściej wykorzystujemy kapustę białą, ale równie dobrze sprawdzi się w tym daniu kapusta włoska czy mniej popularna kapusta pekińska. Główną cechą pysznych gołąbków jest farsz, najczęściej przygotowywany z ryżu i mięsa. Jeśli jednak szukacie nowych rozwiązań możecie pokusić się o dodanie do niego podsmażonych pieczarek czy kolorowych warzyw. Wielbiciele kasz z powodzeniem mogą zastąpić ryż ulubionym rodzajem kaszy, świetnie sprawdzi się dodatek kaszy jęczmiennej czy gryczanej. Gołąbki najczęściej serwujemy z sosem pomidorowym, ale warto spróbować także wersji z sosem pieczarkowym czy pieczeniowym. Poniżej znajdziecie moje propozycje na gołąbki w trzech wariantach. Polecam!

Zapiekanka gołąbkowa

Gołąbki w trzech odsłonach

 

Składniki:
1 mała główka kapusty 
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
300 g pieczarek
200 g ryżu (u mnie basmati)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
2 łyżki suszonego majeranku 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
Sos:
500 g przecieru pomidorowego
200 ml domowego bulionu warzywnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
1 ząbek czosnku
cukier (do smaku)
Dodatkowo:
150 g startego, żółtego sera np. gouda

Gołąbki w trzech odsłonach

Z kapusty wykroić głąb. Ściągać po jednym liściu. Z liści wykroić zdrewniałe, twarde części lub lekko rozbić je tłuczkiem. Liście sparzyć gotując je we wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i koncentrat. Wszystko chwilę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa i pieczarek. Całość wymieszać. 
Sos: W rondlu zagotować bulion z przecierem pomidorowym i koncentratem, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. 
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Spód polać kilkoma łyżkami sosu. Ułożyć warstwę z liści kapusty, dodać 1/2 ryżu z mięsem, kolejną warstwę kapusty, odrobinę sosu oraz pozostałą część farszu. Na farszu położyć liście kapusty, kilka łyżek sosu oraz starty, żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.

Tradycyjne gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

Gołąbki w trzech odsłonach
Składniki:
1 duża biała kapusta
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego od szynki
1/2 kg pieczarek
200 g ryżu
1 jajko
1 średnia cebula
świeżo zmielony czarny pieprz
2 ząbki czosnku
sól
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki papryki chili
Sos:  
1 kg dojrzałych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 łyżki posiekanego majeranku
sól (do smaku)
1 łyżka posiekanej bazylii
ewentualnie - 2 łyżki mąki
świeżo zmielony czarny pieprz 
Dodatkowo:
masło 
olej
sól
4 liście laurowe4 ziela angielskie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić na plasterki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć.  Do pieczarek i cebuli dodać mięso. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Wszystkie składniki wystudzić i przełożyć do miski. Dobrze doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wbić jajko i wymieszać.
Z kapusty wykroić głąb. W środek po głąbie wlać odrobinę lub oleju. (W trakcie gotowania łatwiej będzie oddzielać liście). Kapustę gotować  i stopniwo ściągać liście. Twarde nerwy z liści rozbić tłuczkiem do mięsa lub wykroić. W sprawione liście kapusty nakładać farsz i zwijać w rulony. Spód garnka, w którym będą gotować się gołąbki wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać wywarem pozostałym z gotowania kapusty. Wierzch obłożyć resztą liści. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
Pomidory obrać ze skórki i zmiksować na jednolite pure. Dodać przyprawy, koncentrat,  zioła, cukier i gotować na wolnym ogniu do zredukowania płynu i zagęszczenia się sosu. Jeśli trzeba zgęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gołąbki polać sosem i podawać. 

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

Gołąbki w trzech odsłonach
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
500 g kapusty pekińskiej (lub białej)
100 g (1 torebka) ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki bułki tartej 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku
1 łyżka mieszanki ziół (ja używam suszonego oregano, bazylii, tymianku i cząbru)
Sos:
400 g pomidorów z puszki 
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
200 ml wody
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
3 łyżki mąki (do obtoczenia gołąbków)
olej (do smażenia)

Cebulę posiekać drobno i zarumienić na łyżce oleju. Kapustę poszatkować drobno. Ryż ugotować około 10 minut na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzić i wystudzić.Wszystkie składniki dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać jajka i bułkę. Wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować "gołąbki" i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z każdej strony na złoto. Przełożyć do naczynia. 
Sos: Wszystkie składniki sosu zmiksować. Przygotowanym sosem zalać gołąbki i wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.

Ola1984 21.03.2017 17:01
Mnie również :) Tym bardziej, że można przyrządzić je na niezliczoną ilość sposobów.
anka1988 19.03.2017 10:18
nigdy mi się nie znudzą!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak