Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrób to sam, czyli propozycje na domowe półprodukty

Samodzielnie przygotowany groszek ptysiowy, a może krem czekoladowo-orzechowy jako dodatek do śniadania czy naleśników? Dania z dodatkiem samodzielnie przygotownych półproduktów z pewnością zasmakują dużym i małym smakoszom.

Latem czy wczesną jesienią chętnie przygotowujemy domowe przetwory – konfitury, dżemy czy soki, które świetnie sprawdzają się wtedy, gdy chcemy cieszyć się smakiem lata w samym środku srogiej zimy.
Smak domowych przetworów jest nieporównywalnie lepszy od gotowych produktów kupionych w sklepie. Są jednak takie produkty, które bez względu na porę roku czy sezonowość warzyw i owoców, możemy przygotować kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Domowy krem czekoladowy czy smakowa oliwa, przygotowane samodzielnie nie tylko zachwycą swym smakiem, ale także mogą być świetnym, jadalnym podarunkiem dla bliskiej osoby. Smak domowych wyrobów z pewnością docenią ci, którzy cenią sobie jakość pożywienia i starają się sięgać w swojej kuchni po naturalne składniki. Lemoniada, krem czekoladowo-orzechowy czy domowy ketchup z pewnością zasmakują także dzieciom i będą świetną alternatywą dla gotowych produktów ze sklepu, a ciasta i desery przygotowane z dodatkiem prawdziwego cukru z wanilią czy ekstraktu waniliowego z pewnością podbiją serce i podniebienie małych i dużych łasuchów.

 

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Zrób to sam, czyli propozycje na domowe półprodukty
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady (min.60% kakao)
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
120 g orzechów laskowych
1 łyżeczka gorzkiego kakao 
1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego)

Orzechy wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, aż skórki zrobią się ciemnobrązowe. Gorące orzechy przesypać na ścierkę zawiązać w sakiewkę i pocierać do czasu, aż z orzechów zejdą skórki. Orzechy przełożyć do blendera i miksować, aż masa będzie miała rzadką konsystencję z widocznie oddzielającym się tłuszczem. Mleko skondensowane i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i miód. Podgrzać prawie do wrzenia. Miskę zestawić z garnka i dodać masę orzechową. Dokładnie wymieszać. Gotową nutellę przelać do czystego słoika i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.

Domowy ketchup

Zrób to sam, czyli propozycje na domowe półprodukty
Składniki:
2 1/2 mięsistych, czerwonych pomidorów (ja użyłam różnych odmian z mojego ogródka)
400 g kwaskowych jabłek
400 g czerwonej papryki
50 g selera
200 g marchwi 
400 g cebuli 
2 łyżki soli
1/4 szklanki octu jabłkowego 6%
6-7 łyżek cukru
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki suszonych ziół (u mnie mieszanka ususzonych ziół z ogródka - bazylii, oregano, tymianku, majeranku, estragonu)
chili (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
2 liście laurowe
2 goździki

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Marchew, seler, cebulę, jabłka obrać ze skórki lub/i usunąć gniazda nasienne. Dodać do pomidorów. Paprykę oczyścić i pokroić na na kawałki, dodać do reszty składników. Składniki ugotować do miękkości. Ugotowane składniki dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito do drugiego garnka. Ponownie wstawić na gaz i gotować ok. 1 godziny do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem, chili, papryką, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać ocet, liść, goździki i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny do zgęstnienia, co chwilę mieszając. Kiedy ketchup będzie wystarczająco gęsty, usunąć liście laurowe, goździki, przelać do czystych słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 20 minut. 

Domowa lemoniada

Zrób to sam, czyli propozycje na domowe półprodukty
Składniki:
2 duże cytryny 
1 limonka
4 łyżki cukru
1 litr zimnej wody mineralnej niegazowanej  
garść świeżej mięty
kostki lodu

Cytryny i limonkę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zrolować po blacie, aby łatwiej było wyciskać sok. Z cytryn obciąć końcówki i ściąć całą skórkę, razem z białą gorzką częścią. Obrane skórki z 1 cytryny pozbawić białej części, a skórkę pokroić na kawałki i razem z miąższem cytryny przełożyć do wysokiego dzbanka. Limonkę pokroić na kawałki i dodać do cytryny. Do składników dodać 2 łyżki cukru, świeże listki mięty i 3-4 łyżki wody mineralnej. Ugniatać składniki za pomocą pałki, do czasu, aż powstanie gęsty syrop i wszystkie aromaty się połączą. Syrop przecedzić przez małe sitko, dokładnie wyciskając ugniecione składniki. Syrop zalać pozostałą wodą mineralną i dosłodzić 2 łyżkami cukru. Do lemoniady dodać listki mięty, 2-3 plasterki cytryny i limonki oraz kostki lodu. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego! 

Rady: Cukru należy dodać tyle, aby smak kwaśny równoważył się ze słodkim. 
Ważne jest dokładne usunięcie białych części pod skórką, dzięki temu lemoniada nie będzie miała gorzkiego posmaku.

Groszek ptysiowy

Zrób to sam, czyli propozycje na domowe półprodukty
Składniki:
125 ml wody
75 g masła 82 %
75 g mąki pszennej
2 duże jajka
1/4 łyżeczki soli
1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 

Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i gałką muszkatołową. Mieszać energicznie łyżką do połączenia się składników i zagęszczenia. Odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać po jednym jajku i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy, bo groszek w trakcie pieczenia urośnie. Piec ok. 15-18 minut w 210 stopniach.


Ekstrakt z wanilii

Zrób to sam, czyli propozycje na domowe półprodukty
Składniki:
200 ml wódki (lub rumu czy brandy - jeśli chcecie uzyskać ekstrakt bardziej słodki)
3 duże laski wanilii (18-20 cm)
butelka lub słoik z zakrętką

Laski wanilii przeciąć wzdłuż, ale nie do końca. Nie wydrążać miąższu. Włożyć do butelki. Zalać alkoholem. Laski wanilii powinny być całkowicie zanurzone w alkoholu (można wcześniej przeciąć je na pół). Zatkać korkiem i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką. 

Cukier waniliowy

Zrób to sam, czyli propozycje na domowe półprodukty
Składniki:
200 g drobnego cukru
1 duża laska wanilii

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Wyskrobać miąższ i dodać go do cukru. Wymieszać, aż do połączenia się czarnych ziarenek z cukrem. Puste strąki pociąć na kawałki i również włożyć do cukru. Zakręcić słoik i wstrząsnąć. Smacznego!

Rady: 
* Jeśli użyjecie trochę cukru waniliowego, możecie uzupełnić go nowym. Wystarczy dobrze wymieszać zawartość słoika i odczekać 1-2 dni.
* Jeśli użyjecie do dania czy deseru samego miąższu wanilii pusty strąk możecie dołożyć do cukru, celem wzmocnienia aromatu.
* Domowy cukier waniliowy możecie używać nie tylko do aromatyzowania ciast i deserów, ale także do kawy i napojów lub posypywania nim gotowych dań. 

Oliwa ziołowo-czosnkowa

Zrób to sam, czyli propozycje na domowe półprodukty
Składniki:
kilka gałązek świeżych ziół (ja dałam cząber, tymianek, oregano i majeranek)
1-2 ząbki czosnku
4-5 ziaren kolorowego pieprzu
oliwa z oliwek (ilość w zależności od pojemności butelki)


Zioła umyć i osuszyć. Delikatnie rozetrzeć w dłoniach. Włożyć do czystej suchej butelki. Dodać obrany ząbek czosnku. Aby aromat był bardziej intensywny można pokroić go na plasterki. Dodać ziarna pieprzu. Zalać oliwą, tak, aby zioła były dokładnie przykryte. Zatkać korkiem i odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na około 14 dni. Co dwa dni potrząsać butelką, aby aromaty się wymieszały. Smakową oliwę można używać do marynat, dressingów, krótkiego smażenia, oraz pieczywa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak