Moja rodzina nie wyobraża sobie uroczystości rodzinnej bez wykonanego przeze mnie tortu. Ja torty nauczyłam piec się pod okiem babci – uważam że to ona jest mistrzem w tej dziedzinie. Podpatrywałam ją gdy byłam dzieckiem, bardzo mnie to fascynowało, zapisywałam przepisy na poszczególne „piętra” tortu. Teraz rola się odwróciła, to ja mogę cieszyć jej oko i podniebienie i piekę dla niej.
Torty mogą mieć różne kształty, jakie sobie tylko zażyczymy: koła, prostokąty, kwadraty lub inne postacie.
Moje torty zazwyczaj składają się z:
- Biszkoptu jasnego, ciemnego lub kokosowego
- krem maślany
- krem śmietankowy
- owoce sezonowe
- owoce z puszki np. brzoskwinie, ananasy
- galaretki
Przedstawiam kilka moich propozycji, pozycje można mieszać wedle swojego upodobania:
Biszkopt jasny:
8 jaj
8 łyżek cukru kryształ
8 łyżek mąki pszennej
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 25cm, wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki, gdy przestygnie przekroić na połowę.
Biszkopt kokosowy:
5 białek
1 szklanka cukru kryształ
25 dag kokosu
papier do pieczenia
Białka ubić z cukrem, pod koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wyłożyć do okrągłej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st C ok 40 min.
Masa ananasowa:
2 kostki masła
1 kostka margaryny Palma
3 jajka
12 łyżek cukru kryształ
Spirytus do smaku
1 puszka ananasów
Jajka ubić wraz z cukrem na zimno ok 10 min, po czym ubijać nad gorącą parą ok 5 min i kolejno kilka minut na zimno, masę jajeczna przestudzić. Margarynę wraz z masłem utrzeć, najlepiej w makutrze). Dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając, dodawać delikatnie ucierając spirytus do smaku. Ubrać ok 8 kopiatych łyżek masy do osobnej miseczki (do dekoracji tortu) Do masy dodać pokrojone w drobną kostkę ananasy, delikatnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE TORTU:
Spód biszkoptu jasnego ułożyć na paterze, wyłożyć na nim połowę masy ananasowej, kolejno ułożyć biszkopt kokosowy (układamy do góry papierem do pieczenia i kolejno go ściągamy), wysmarować pozostałą częścią masy ananasowej i przykryć wierzchem jasnego biszkoptu. Odłożoną masą wysmarować brzegi tortu a kolejno obsypać pokruszonymi w blenderze biszkoptami. Pozostałą masę przełożyć do szprycy dekoracyjnej i wykonać różyczki na brzegu tortu. Kawałki czekolady gorzkiej przełożyć do garnuszka, dodać 5 łyżek zimnej wody i rozpuścić. Czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować tort truskawkami wedle uznania.
TORCIK KRYSZTAŁEK
Biszkopt z 3 jaj:
3 jajka
3 łyżki cukru kryształ
3 łyżki mąki pszennej
żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 21cm, wysmarowanej margaryną (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 25-30 min. Ciepły wyjąć z blaszki.
Krem śmietankowy:
500ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek letniej wody
1 śmietan fix
Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać letnią wodą i pozostawić na 5min do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix. Żelatynę następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania jej i dodać do reszty ubitej śmietany, chwilę miksując na niskich obrotach.
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka brzoskwiniowa
Każdą z galaretek rozpuścić w 300ml wrzątku, wylać do talerza głębokiego. Gdy stężeje pokroić w kostkę. Do ubitej śmietany dodać pokrojone w kostkę galaretki, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopt. Wlać krem śmietankowy, wygładzić. Schłodzić w lodówce.
TORT ŚMIETANKOWY Z TRUSKAWKAMI
Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
tłuszcz do wysmarowania blaszki
białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
Krem śmietankowy:
0,5 litra kremówki 36%
250 gram serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek letniej wody
2 łyżeczki żelatyny
żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Zimną kremówkę ubić, dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, pod koniec dodac cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania i dodać do masy śmietankowej. Krem podzielić na 3 części.
Pozostałe składniki:
400g truskawek
3-4 kostki czekolady gorzkiej
190g dżemu truskawkowego
Kokos do dekoracji
Biszkopt przekroić na połowę, posmarować dżemem truskawkowym. Wysmarować 1 część kremu i ułożyć truskawki, ponownie wyłożyć 2 część kremu. Czekoladę potrzeć na drobnych oczkach i posypać krem. Wyłożyć wierzch biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem. Za pomocą szklanki wykonać półkola na boku tortu, środek wysypać startą gorzką czekoladą. Udekorować truskawkami wedle uznania.
TORCIK MURZYNEK BAMBO
Ciasto:
- 4 jajka
- kostka margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki. mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru kryształ
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę + mleko + cukier + kakao i cukier waniliowy rozpuścić. Ostudzić. Wbijać kolejno po 1 żółtku, wymieszać. Przesiewać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Białka ubić i wymieszać delikatnie z powstałą masą. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem (tylko spód)okrągłą blaszkę o średnicy 25cm. Piec w piekarniku 180 st C ok 1h. Po ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
Krem:
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
Z 1/2l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń. Z powstałego kremu odłożyć ok 3-4 łyżki do dekoracji tortu.
1 galaretka wiśniowa - rozpuścić w 500ml wrzątku, zimną włożyć do lodówki.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć spód murzynka. Wyłożyć masę budyniową, wygładzić. Na krem ułożyć górną warstwę murzynka. Na wierzch wylać tężejąca zimną galaretkę. Schłodzić w lodówce. Ciasto wyjąć z blaszki, boki obsmarować masą. Udekorować kremem.
Zachęcam do domowych tortów!