Szpinak to bardzo zdrowe i cenne warzywo dla naszego organizmu, warto dodać, że liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią nas przed miażdżycą, natomiast właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C i luteiny .
Szpinak zawiera dużo potasu, żelaza i kwasu foliowego, a także jest źródłem magnezu, dlatego powinny go jeść osoby zestresowane, gdyż pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego,przez co obniża podatność na stres i wykazuje właściwości uspokajające. A także zapobiega bólom i zawrotom głowy.
Mogą go jeść osoby na diecie, bo 100 gram tego produktu zawiera tylko 26 kalorie.
Latem sama wysiewam szpinak u siebie w ogródku i przynajmniej wiem, że jest on bez nawozów i bez chemii, jak mam więcej to później go zamrażam, a jak się skończy mój to kupuję w sklepie, teraz nie ma problemu, można go kupić w sklepach przez cały rok.
Oto kilka moich propozycji ze szpinakiem.
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki
sałata lodowa
szpinak świeży
suszone pomidory
kapary
oliwki zielone
ogórek zielony
pestki słonecznika
oliwa z oliwek
Sałatę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzu, na sałatę układamy szpinak, następnie układamy pokrojone suszone pomidory, oliwki, kapary i ogórek zielony. Sałatkę posypujemy pestkami słonecznika i skrapiamy oliwą z oliwek. Sałatkę schładzamy w lodówce.
Moja rada: proporcje wszystkich składników dajemy dowolne.
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Składniki
szpinak świeży
sałata zielona
1 ogórek
1 pomidor
kilka truskawek
pół opakowana sera feta
pestki słonecznika
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty. Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Sałatka za szpinakiem i jajkiem
Składniki
kilkanaście listków świeżego szpinaku
2 gotowane jajka
1 pomidor
pół zielonego ogórka
szczypiorek
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Jajka gotujemy na twardo i zalewamy zimną wodą. Szpinak płuczemy, pomidor i ogórek kroimy na plasterki, szczypiorek drobniutko siekamy.
Na talerzu układamy szpinak, na nim plasterki pomidora, potem plasterki ogórka i jajka pokrojone, posypujemy szczypiorkiem. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem i solą.
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta
Składniki
500 gram makaronu Tagliatelle
500 gram świeżego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól do smaku
pieprz do smaku
15 dkg sera feta
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pokrojony szpinak. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, i smażymy aż woda ze szpinaku odparuje.
Gotujemy makaron tagliatelle w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy razem ze szpinakiem. Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze i posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę.
Wiosenna sałatka ze szpinaku
Składniki
kilka listków szpinaku
kilka listków sałaty zielonej
3 rzodkiewki
1 ogórek zielony
sos do sałatek koperkowo-ziołowy
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
szczypiorek
jajko gotowane na twardo
sól
pieprz
Sałatę i szpinak myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Ogórek zielony obieramy i kroimy w półplasterki. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na grubej tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo. Sos koperkowo-ziołowy rozrabiamy z oliwą z oliwek i wodą. Łączymy ze sobą wszystkie składniki polewamy sosem i doprawiamy pieprzem i solą. Na wierzchu układamy gotowane jajko.