Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbar - warzywo czy owoc ?

Już niedługo zacznie się sezon na rabarbar, u mnie już rośnie i lada chwila będę mogła go zerwać i zrobić z niego pyszności.

 

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, fosforu, kwasu foliowego i błonnika, jednak znajduje się w nim  dużo szkodliwego kwasu szczawiowego i dlatego nie powinny go jeść osoby , które chorują na nerki albo mają problem z reumatyzmem. Natomiast lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.

 Rabarbar ma działanie przeciwzapalne, działa przeczyszczająco, a także reguluje procesy trawienia i pomaga na problemy przy wzdęciach, a więc powinniśmy go jadać , zwłaszcza w sezonie, w którym króluje rabarbar. 

A na pozostałe dni możemy z niego zrobić pyszne, dżemy i konfitury, a także kompoty oraz można go zamrozić.

Rabarbar ma jeszcze jedną ogromną zaletę ponieważ w 100 gramach zawiera jedynie 20 kcal. 

W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA jest owocem. A wy jak uważacie ?

Już niedługo zacznie się sezon na rabarbar, u mnie już rośnie i lada chwila będę mogła go zerwać i zrobić z niego pyszności.

Ja bardzo lubię rabarbar i lubię go używać w swojej kuchni zwłaszcza do słodkich wypieków, ale robię także zupkę.

 

Zupka rabarbarowa z lanymi kluseczkami

 

Składniki:

3 litry wody
5 średniej wielkości łodygi rabarbaru
pół szklanki cukru

lane kluseczki:
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej

dodatkowo:
1-2 łyżki śmietany

  • 1. Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, jak woda zakipi to wrzucamy go do wody, wsypujemy cukier i to ma kipieć około 15 minut.
  • 2. Robimy lane ciasto: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę i razem mieszamy. Na kipiącą zupę wlewamy cieniutko łyżką ciasto, żeby robiły się małe kluseczki. Zdejmujemy zupę z ognia i zabielamy śmietaną według uznania. W razie potrzeby do zupy dodać cukru.

    Zupka najlepiej smakuje przestudzona.

Rabarbar - warzywo czy owoc ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rabarbarowiec

 

Składniki

Ciasto kruche:
60 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru pudru
20 dkg margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:
1 kg rabarbaru
cukier do posypania rabarbaru
cukier puder do posypania ciasta

  • 1. Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. 
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm.
  • 3. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, rozkładamy go równomiernie na placek i posypujemy cukrem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim rabarbar. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut. 

    Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudremRabarbar - warzywo czy owoc ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi

Składniki

Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg margaryny

Dodatkowo:
kilka łodyg rabarbaru
płatki migdałowe według uznania
cukier puder do posypania ciasta

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, a potem po jednym żółtku miksując już na niskich obrotach. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście.

Rabarbar - warzywo czy owoc ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto słodka pokusa z serem i rabarbarem

kładniki

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
25 dkg margaryny
1 całe jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa rabarbarowa
1 kg rabarbaru
około pół szklanki cukru
1 galaretka czerwona

Masa serowa:
80 dkg sera białego twarogowego
4 jajka
20 dkg margaryny
20 dkg cukru
1 budyń śmietankowy
1/4 szklanki mleka

1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

2. Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dajemy do garnka i rozsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy cukier Jak rabarbar będzie już usmażony, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę czerwoną, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka, cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

3. Przekładamy: na jednym placku rozsmarowujemy przestudzoną masę rabarbarową,  przekładamy drugim plackiem, na nim rozsmarowujemy przestudzoną masę serową i przekładamy trzecim plackiem.

Dekorujemy dowolnie.

Rabarbar - warzywo czy owoc ?

 

anka1988 22.04.2017 18:58
uwielbiam ciasta z rabarbarem, robię też z niego kompot. Czekam z niecierpliwością na sezon z rabarbarem, już tuż tuż :)
bietka 21.04.2017 20:00
@mysza75 bardzo dziękuję :)
mysza75 20.04.2017 14:35
Bardzo lubię rabarbar, pyszne twoje ciasta aż chce się jeść :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak