Detoks jest usuwaniem z naszego organizmu rożnych toksyn. Warto (od czasu do czasu) zrobić sobie oczyszczanie organizmu i włączyć do naszego menu zielone koktajle. Koktajle możemy przygotować z szerokiej gamy produktów: szpinak. jarmuż, sałata, szczaw, natka pietruszki, ogórek, awokado, kiwi, melon, winogrona, gruszki, jabłka banana oraz cytryny. Przeważnie do koktajli dodaje banana, który nadaje słodyczy i koktajl jest bardzo dobry w smaku. Zielone koktajle maja wiele cennych właściwości:
- opóźniają procesy starzenia,
- są źródłem kwasu foliowego,
- wzmacniają system odpornościowy,
- są łatwo przyswajalne,
- poprawiają stan cery,
- wspomagają odchudzanie,
Przedstawiam kilka moich przepisów na zielony koktajl.
Smoothie z jarmużu i ogórka z dodatkiem owoców
Składniki:
- ogórek pół szt,
- jarmuż 1 garść,
- banan 1 szt,
- awokado pół szt,
- kiwi 2 szt,
- sok z cytryny 5 łyżek,
- woda 1 szklanka,
Sposób przygotowania:
Ogórka, awokado i kiwi obrać, umieścić w mikserze. Dodać umyty jarmuż, banana, wodę i sok z cytryn. Zmiksować na gładki koktajl.
Koktajl ze szpinakiem w roli głównej
Składniki:
- szpinak 1 garść,
- banan 1 szt,
- gruszka 1 szt,
- sok z cytryny 2 łyżki,
- woda 1 szklanka,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować na gładki koktajl. Nalać do szklanek i ozdobić szpinakiem.
Wielowitaminowy koktajl
Składniki:
- melon 1/4 szt,
- kiwi 1 szt,
- nektarynka 1 szt,
- cytryna pół szt,
- natka pietruszki 3 łyżki,
- woda pół szklanki,
Sposób przygotowania:
Melon i kiwi obrać i umieścić w blenderze dodać nektarynkę i wycisnąć sok z cytryny.
Następnie dodać wodę I natkę pietruszki.Wszystko zmiksować na gładki koktajl.