Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem w rożnych odsłonach

Zupy kremy możemy zrobić z dowolnych, ulubionych składników. Teraz, gdy na zewnątrz jest już chłodno, miska gorącej zupy pomoże nam się rozgrzać od środka.

Zupy to tradycyjny element obiadu. Przygotowane jako krem nadadzą zupie ekskluzywnego wyglądu. Kremowe zupy można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Doskonale smakują również posypane prażonymi migdałami. Są proste w przygotowaniu i obłędne w smaku. Uwielbiam aksamitną konsystencje zupy i bardzo często przygotowuje je w swoim domu. Moim zdaniem dzieci chętniej jedzą taki rodzaj zupy i możemy w nich ukryć mnóstwo witamin. Przedstawiam kilka pomysłów na pyszną kremowa zupę.

 

Zupa krem z warzyw

Składniki:

- ziemniaki 3 szt,

- marchew 1 szt,

- brokuł 1 szt,

- groszek mrożony pół szklanki,

- pietruszka pół korzenia,

- liście laurowe Prymat 2 szt,

- ziele angielskie 5 ziaren,

- natka pietruszki 3 łyżki,

- sol, pieprz do smaku,

- śmietana 18% 4 łyżki,

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, pietruszkę i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać brokuła i zalać zimną wodą i nastawić na palnik. Dodać przyprawy i gotować, dodać groszek i gotować do miękkości, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzanką. 

Zupa krem z warzyw  - medium

 

Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy

Składniki:

- soczewica czerwona 1,5 szklanki,

- cebula biała pół szt,

- ziemniaki 2 szt,

- marchew 2 szt,

- liść laurowy Prymat 2 szt.

- ziele angielskie 5 ziaren

- kolendra mielona pół łyżeczki,

- kmin rzymski pół łyżeczki,

- kurkuma 1/4 łyżeczki,

- sol, pieprz, chili do smaku,

- olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, gdy cebula zacznie się rumienić, dodajemy przyprawy i chwilkę podsmażamy, aby miały intensywniejszy aromat. Następnie podlewamy woda. Soczewice wypłukać, i dodać do cebulki. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy drobno i również dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Przyprawiamy. Gdy zupa jest gotowa to wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z prażonymi migdałami i grzanką. 

Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy - 1

 

Zupa krem z grochu

Składniki:

- groch 400 g,

- ziemniaki 3 szt,

- marchew 1 szt,

- cebula biała pół szt,

- kminek Prymat 1 łyżka,

- majeranek 1 łyżeczka,

- sol, pieprz do smaku,

- mąka pszenna 1 łyżka,

- liść laurowy 2 szt,

- ziele angielskie 5 ziaren,

- olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Groch wypłukać i dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy przez pół godziny. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się grochu. Cebule obieramy, siekamy podsmażamy na oleju na zloty kolor i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy. Z mąki robimy zasmażkę i również dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy z grzankami. 

Zupa krem z grochu - medium

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak