Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka nie tylko do ciasta

Jabłka jako dodatek do dań wytrawnych podbiją swym smakiem niejedno podniebienie.

Większości z nas jesień kojarzy się właśnie z jabłkami. Słodkimi, kwaśnymi, winnymi - jest wiele odmian. Soczystych, miękkich, twardych, więc każdy znajdzie swoją ulubioną. Pierwsze co przychodzi na myśl o jabłkach to szarlotka, jabłecznik, tarta z jabłkami - oczywiście wszystkie te ciasta są pyszne.

Jednak jabłka są świetnym dodatkiem nie tylko do słodkich wypieków, ale idealnie nadają się do pieczonych mięs, ryb, bigosu czy sosów.
Domowy smalec z tartym jabłkiem nada niepowtarzalnego smaku świeżemu pieczywu lub ziemniaczanym kluskom. Sos mięsny z jabłkiem idealnie pasuje do kaszy, a owoc w bigosie podkreśli i wydobędzie smak. Zapach pieczonej kaczki z jabłkami jest niesamowity i pobudza apetyt.
Rybie, białe, delikatne mięso będzie smakowało wybornie z pieczonym jabłkiem i aromatem goździków.

Do pieczonych mięs polecam także cydr - musujący, alkoholowy napój jabłkowy. W połączeniu ze świeżymi jabłkami i np. delikatną polędwiczką wieprzową. Będzie stanowić wykwintny obiad, który podbije niejedno podniebienie.


Polecam serdecznie spróbować

Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
2 słodkie jabłka
330 ml Cydru lubelskiego (jedna buteleczka)
prawdziwy miód do posmarowania jabłek
sól, pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, oczyścić delikatnie nożem z błonek. Pokroić je na 1-2 cm plastry. Rozbić lekko dłońmi. Każdy kawałek polędwiczki dokładnie oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso po parę sekund z obu stron.
2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, posmarować je dokładnie miodem z każdej strony.
3. W blaszce/naczyniu żaroodpornym układać pasek jabłek, a następnie polędwiczek do końca składników. Całość zalać cydrem lubelskim. Piec 50 min w 180 st.
4. Podawać z pieczonymi ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem.

Jabłka nie tylko do ciasta


Karkówka z jabłkami w cydrze
Składniki:
0,5 kg karkówki
4 słodkie jabłka
600 ml cydru lubelskiego (2 buteleczki)
miód do wysmarowania jabłek
sól, pieprz, chili
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry (1-2 cm), rozbić lekko, oprószyć z obu stron przyprawami, odstawić na 2-3 h do przegryzienia.
2. Po tym czasie jabłka obrać, pokroić w plastry, nasmarować je dokładnie miodem.
3. Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące smażyć na rumiano z obu stron.
4. W naczyniu żaroodpornym/blaszce układać plastry mięsa, a na nie plastry jabłka do końca składników.
5. Całość zalać cydrem lubelskim piec 35-40 min w 180 st. Gotowe danie podawać z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Jabłka nie tylko do ciasta

Pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem
Składniki:
1 podwójna pierś z kaczki
2 łyżki całej żurawiny
1 średnie jabłko
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek (u mnie z dodatkiem bazylii)
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy skórę robiąc na ukos kratkę - przekładamy do miseczki. Oliwę mieszamy z miodem solą i pieprzem - nacieramy mięso. Przykrywamy wierz naczynia folią odstawiamy do lodówki na 3-4 h, a najlepiej na całą noc.
2. Zamarynowane mięso wyjmujemy, smarujemy jedną łyżką żurawiny, większość kładziemy na środku, między jednym a drugim płatem piersi.
3. 1/2 jabłka kroimy w plastry, drugą część w ćwiartki. Plastry układamy na dnie keksówki lub małego naczynia żaroodpornego, na nie kładziemy złożoną w pół pierś (w trakcie pieczenia się otworzy).
4. Wierzch mięsa smarujemy kolejną łyżka żurawiny, po bokach układamy pokrojone w ćwiartki jabłko.
5. Pieczemy przez 70-75 min w 180 st. z termoobiegiem: grzanie góra-dół. Co jakiś czas podlewamy mięso sosem. Po tym czasie wyjmujemy, kroimy w plastry, które polewamy wytworzonym sosem, podajemy z upieczonym razem jabłkiem i pieczonymi ziemniakami.

Jabłka nie tylko do ciasta

Domowy smalec
Składniki:
450 g słoniny
250 g boczku
1 duże jabłko
2 duże cebule
2 ogórki kiszone
3 większe ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
1. Słoninę oraz boczek kroimy w drobną kostkę Ogórki i cebulkę siekamy drobniutko, jabłko ścieramy na tartce, czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Słoninę wytapiamy w głębokiej patelni na malutkim ogniu - co jakiś czas mieszamy. Gdy słonina już jest gotowa dodajemy boczek oraz przyprawy. Po 5 min gdy zrobią się skwarki dodajemy resztę składników (cebulę, ogórki oraz czosnek) Mieszamy wszystko razem 2-3 min.
3. Nasz smalczyk przekładamy do przygotowanego naczynia i odstawiamy do lodówki na min. 2 godz (najlepiej na noc), aby wszystko nam się ładnie połączyło i przeszło smakiem.

Jabłka nie tylko do ciasta

Dorada pieczona z jabłkami
Składniki:
2 patroszone dorady
sok z cytryny
sól, pieprz wiórki masła śmietankowego
4 plastry cytryny
4 winne jabłka
2-3 łyżki goździków
4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
1. Dorady myjemy, osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, po wierzchu oraz od środka ryby. Do środka wkładamy wiórki masła śmietankowego, na wierzch po dwa plastry cytryny.
2. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. W każdy kawałek jabłka wbijamy po 2-3 goździki.
3. Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, obok kładziemy jabłka, polewamy je miodem. Pieczemy około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Jabłka nie tylko do ciasta

Docherro 15.10.2016 19:34
Bardzo smaczne i pomysłowe dania:)
SzczyptaChili 12.10.2016 09:51
Dziękuję :)
bietka 11.10.2016 11:18
wszystkie propozycje bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak