Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka w wielu odsłonach

Kopytka - kluski ziemniaczane uwielbiane przez małych i dużych.
Kopytka - ziemniaczane, ukośne kluski, kto ich nie lubi?
Każdy z nas je zna z lat dzieciństwa, gdy na obiad były podane okraszone usmażoną na smalcu z cebulą ze skwarkami.
Do takich kopytek wracam bardzo często, uwielbia je cała moja rodzina.
Okrasa powstaje z cebuli i kiełbasy, boczku lub słoniny, polewam nią świeżo ugotowane kluski.
Do świeżo ugotowanych kopytek idealnie pasuje także stopione masło, a w wersji wytrawnego obiadu - gulasz, sos pieczarkowy lub pieczone mięso.
Na słodki obiad kopytka dzieci z chęcią zajadają polane sosem owocowym.
Na drugi dzień zaś kopytka najlepiej smakują nam odsmażone na smalcu, z chrupiącą skórką, posypane cukrem lub dodatkowo polane kwaśną śmietaną.
Już nie raz eksperymentowałam z tym polskim smakołykiem, gdyż lubię poznawać nowe smaki i urozmaicać menu rodziny.
Kopytka ugotowane na parze czy też ze świeżymi ziołami wychodzą bardzo delikatne i aromatyczne, zaś z serem cheddar na mące kukurydzianej wyraziste w smaku i bardzo oryginalne.
Przygotowane na wzór farszu ruskiego podbiją nie jedno wybredne podniebienie.
Polecam raz na jakiś czas odmienić tradycyjne kopytka, aby poznać nowy smak tych skośnych kluseczek.

 

Chrupiące kopytka na słodko
Składniki:
1 kg ziemniaków
sól
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej+do podsypania
Dodatki:
1 cebula cukrowa
100 g masła 82%
2 żyłeczki cukru
1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:
1.Ziemniaki obrać umyć, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, osuszyć, pozostawić do wystudzenia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę. Wyrobić jednolite ciasto ziemniaczane. Stolnicę oprószyć mąką pszenną, z kawałków ciasta formować wałeczki, wycinać ukośne, małe kopytka. Gotować w osolonym wrzątku 1 min po wypłynięciu na powierzchnię.
2.Dodatki: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1/2 masła, zrumienić cebulę, wsypać cukier. Dodać resztę masła oraz bułkę tartą, smażyć do połączenia się składników. Do zasmażki dodać kopytka, dokładnie wymieszać.

Kopytka w wielu odsłonach

Kukurydziane kopytka z cheddarem
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
1 jajko
1 szklanka mąki kukurydzianej (mąki możemy dodać więcej lub mniej w zależności od rodzaju ziemniaków)
100 g tartego długo dojrzewającego sera cheddar + do posypania gotowych kopytek
rozpuszczone masło do polania kopytek
Przygotowanie:
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę, dodać jajko, mąkę kukurydzianą oraz ser. Wyrobić rękoma gładką masę.
2. Odrywać po kawałku ,formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.
3. W garnku zagotować wodę, wrzucać kopytka porcjami, gotować do wypłynięcia na wierzch.
4. Gorące kopytka podawać polane masłem oraz posypane tartym cheddarem.

Kopytka w wielu odsłonach

Kopytka ze szpinakiem gotowane na parze
Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 garść młodych liści szpinaku
parę gałązek kopru
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Szpinak oraz koper myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy drobno.
2. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, szpinak oraz koper. Wyrabiamy jednolite, odchodzące od dłoni ziemniaczane ciasto (w razie gdyby było za rzadkie dosypujemy mąki ponieważ dużo zależy od gatunku ziemniaków).
3. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy małe, ukośne kopytka. Układamy obok siebie w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy ok. 5 min.
4. Podajemy same lub polane stopionym masłem.

Kopytka w wielu odsłonach

Ruskie kopytka
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g sera białego
1 duża cebula
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do posypania stolnicy
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 pętka kiełbasy śląskiej
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy drobno smażymy na rozgrzanym oleju. W tym czasie ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy, dokładamy ser biały, podsmażoną cebulkę i jajko. Wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Wyrabiamy ciasto.
2. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy wałeczki, kroimy ukośne "kopytka".
3. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kopytka gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone pokrojoną drobno, podsmażoną kiełbasą.

Kopytka w wielu odsłonach

Kopytka z sosem pieczarkowym
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Sos pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
2 marchewki
200 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól, pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Kopytka: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować na miękko z dodatkiem soli, odcedzić, osuszyć nad ogniem. Przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem, odstawić do ostygnięcia. Do ziemniaków dodać jajko oraz mąki, wyrobić dokładnie cisto. Odrywać po kawałku, na stolnicy oprószonej mąką formować wałeczki, z których należy wycinać ukośne kluski. W garnku zagotować wodę, wrzucać kopytka porcjami, gotować do wypłynięcia na wierzch.
2. Sos pieczarkowy: Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku rozpuścić masło, poddusić marchew. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plastry, cebulę w małą kostkę - dodać do marchewki. Warzywa zalać wodą, dusić do miękkości , w między czasie doprawić solą i pieprzem. Chwilę przed końcem duszenia śmietanę wymieszać z mąką oraz kilkoma łyżkami wywaru. Przelać do garnka, wymieszać, zostawić na gazie do lekkiego zgęstnięcia.
3. Kopytka rozdzielić na porcję, polać gorącym sosem.

Kopytka w wielu odsłonach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak