Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechy - czas jesiennych zbiorów na zdrowie

Jesień to czas spadających liści, a wraz z nimi pojawiają się zamknięte w skorupkach , bogate w wiele wartości odżywczych orzechy.

Jesień to czas spadających liści, a wraz z nimi pojawiają się zamknięte w skorupkach , bogate w wiele wartości odżywczych orzechy.

 

Do grupy orzechów zaliczamy:
-orzechy włoskie
-orzechy laskowe
-pistacje
-migdały
-orzechy pekan
-orzechy arachidowe
-orzechy ziemne
-orzechy piniowe
-orzech kokosu

Na naszych podwórkach najczęściej możemy znaleźć orzechy włoskie oraz laskowe.
Wyśmienicie smakują same, gdy są jeszcze świeże z odchodząca białą skórką, zaś te, które poleżą, są świetnym dodatkiem do ciast, deserów, kruszonek i sosów.
Można przygotować z nimi domową granolę, musli czy też posypać sałatkę.

Chociaż orzechy zawierają mnóstwo tłuszczu i kalorii są najbardziej wartościowymi ze wszystkich bakalii, mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Na szczęście tłuszcze zawarte w orzechach są to tłuszcze nienasycone, a więc korzystnie wpływające na poziom cholesterolu we krwi:

Dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych:
-błonnika
-białka
-witaminy z grupy B
-witaminy E

Dostarczają mnóstwo składników mineralnych:

-żelaza
-wapnia
-potasu
-magnezu
-fosforu
-cynku
-sody

W zależności od rodzaju orzechów dostarczymy naszemu organizmowi od około 300 do 600 kalorii zawartych w 100 g.
Jedząc je 2-3 razu w tygodniu wzmacniamy układ nerwowy ,
-wzmacniamy układ krążenia
-wpływają korzystnie na pracę mózgu
-zmniejszają ryzyko zawału serca
-zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
-zmniejszają ryzyko udaru mózgu oraz powstania nowotworów

Wysoka zawartość tłuszczów sprawia że orzechy są doskonałe dla osób dużo pracujących fizycznie i umysłowo– dodają dużo energii, poprawiają zdolność koncentracji oraz zmniejszają stres. Orzechy zaraz obok soi mogą zastąpić białko zwierzęce.

 

Chleb orzechowy z żurawiną i rodzynkami

Składniki:
300 g mąki pszennej
250 ml śmietany 18%
100 g łuskanych orzechów laskowych
50 g suszonej żurawiny
50 g rodzynek
7 g. suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
mąka kukurydziana

Przygotowanie:
Orzechy przekładamy do robota, mielimy/siekamy drobno.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, drożdże, cukier oraz bakalie. Dodajemy śmietanę , oliwę z oliwek oraz wbijamy jajko.
Wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto (ew. dosypujemy odrobinę mąki pszennej) Pozostawiamy na 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką kukurydzianą. Ostrym nożykiem nacinamy wierzch tworząc kratkę. Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Chlebek studzimy na kratce.

Orzechy - czas jesiennych zbiorów na zdrowie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Francuskie trójkąty z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami w migdałach
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300g)
250g. sera mascarpone
2 duże jabłka
1/2 szklanki łuskanych migdałów
1 żółtko
Przygotowanie:
Migdały posiekać nożem na mniejsze kawałki.
Karmelizowane jabłka: jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło , smażyć jabłka aż lekko zmiękną.
Dodać cukier , wymieszać , pozostawić na gazie do rozpuszczenia się cukru i pokrycia jabłek karmelem. Wsypać migdały , połączyć z jabłkami , odstawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozwinąć , podzielić na 6 równych kwadratów. Na środek każdego kłaść po łyżce sera mascarpone oraz karmelizowanych jabłek z migdałami. Złożyć ciasto tworząc trójkąt,spłaszczyć lekko farsz dłonią. Brzegi ciasta zawinąć w falbanki ( zapobiegniemy w ten sposób rozklejeniu się ciastek podczas pieczenia)
Każdy trójkąt posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Gorące oprószyć cynamonem.

Orzechy - czas jesiennych zbiorów na zdrowie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brownie pomarańczowe z orzechami włoskimi
Składniki:
Blaszka 27,5 X 17cm.
100g. czekolady deserowej ze skórką pomarańczy
100g. czekolady mlecznej
150g. masła 82%
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
Polewa:
100g. czekolady mlecznej
50g. masła 82%
Przygotowanie:
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z obiema czekoladami. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka , cukier trzcinowy , proszek do pieczenia oraz mąkę , miksujemy składniki do powstania jednolitej masy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia , wylewamy masę , pieczemy 45 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Upieczone ciasto posypujemy orzechami.
Polewa:Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z czekoladą , odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Polewę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Orzechy - czas jesiennych zbiorów na zdrowie

Kokosowo-miodowe batoniki musli
Składniki:
1 szklanka wiórek kokosowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków migdałów
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1 szklanka miodu płynnego
1 jajko
1 łyża cukru trzcinowego
4 łyżki mąki pszennej
sezam
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe , orzechy, płatki migdałów oraz kukurydziane wymieszać razem.
Wlać miód , wbić jajko oraz wsypać cukier i mąkę , połączyć wszystkie składniki razem. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , rozsmarować dość cienko ( masa jest bardzo gęsta) , posypać obficie sezamem.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Odstawić do wystudzenia. Pokroić w podłużne batoniki.

Orzechy - czas jesiennych zbiorów na zdrowie


Pełne bakalii ciasteczka bez pieczenia
Składniki:
300g.czekolady gorzkiej o min.70% zawartości kakao
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki połamanych orzechów włoskich
2 łyżki suszonych jagód goji
2 łyżki prażonych migdałów
1 łyżka rodzynek
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka suszonego ananasa w kostce
Przygotowanie:
Bakalie wymieszać razem.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Wsypać bakalie , energicznie mieszając połączyć składniki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , nakładać łyżką okrągłe ciasteczka. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Orzechy - czas jesiennych zbiorów na zdrowie

Bajaderki z migdałami
Składniki:
500 g kakaowego biszkoptu , lekko podeschłego
150 g. maślanych herbatników
200 g. masła 82%
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
200 g dżemu truskawkowego lub marmolady owocowej
garść całych migdałów( po dwa na bajaderkę)
wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia bajaderek
Przygotowanie:
Biszkopt oraz herbatniki drobno kruszymy lub mielimy. W garnku podgrzewamy mleko z masłem , kakaem oraz cukrem do rozpuszczenia się składników. Garnek zdejmujemy z gazu. Wsypujemy pokruszony biszkopt oraz herbatniki , dodajemy dżem , mieszamy aż podstanie gęsta masa.
Na dłoń nabieramy odrobinę ciasta , spłaszczamy , na środek kładziemy dwa migdały , formujemy kulkę. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao. Bajaderki chłodzimy w lodówce.

Orzechy - czas jesiennych zbiorów na zdrowie

Ciasto z orzeszkiem
Składniki:
Ciasto:
400g.mąki pszennej
2 jajka
200ml. mleka
5 łyżek cukru
1 łyżka suchych drożdży
Dodatkowo:
300g. obłuskanych orzechów laskowych
Kwadratowa blaszka ok 25x25cm lub średniej wielkości tortownica.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki a ciasto przełożyć do miski,wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem.
Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki. Na wierzch placka powtykać(czubkiem do góry)orzechy laskowe w odstępie ok 1cm. Piec 30-.35min. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Orzechy - czas jesiennych zbiorów na zdrowie
Sernik ziemniaczany z orzechami
Składniki:
Blaszka 27,5 X 17cm.
Ciasto kruche:
250g. mąki pszennej
100g. masła 82%
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
Masa serowo-ziemniaczana:
1 kg. twarogu półtłustego
2 średniej wielości ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 budyń śmietankowy bez cukru
3/4 szklanki cukru pudru
3 jaja
1 szklanka orzechów włoskich
Dodatkowo:
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
Wbić jajko oraz dodać śmietanę , cukier puder i orzechy. Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
Masa serowo-ziemniaczana: Orzechy posiekać drobno lub rozdrobnić za pomocą miksera z funkcją siekania.
Zimne ziemniaki obrać z mundurków. Zmielić je dwu krotnie wraz z serem w maszynce do mielenia mięsa. Do masy wbić jajka , dodać budyń oraz cukier puder , całość dokładnie wymieszać do powstania jednolitej konsystencji. Wrzucić posiekane orzechy włoskie ponownie wymieszać.
Dodatkowe orzechy połamać na mniejsze kawałki wymieszać je z łyżką cukru pudru. Ciasto odwinąć z foli , stolnicę oprószyć mąką pszenną , rozwałkować cienki placek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć kruche ciasto , po nakłuwać je widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. na 10 min.
Na podpieczony spód wylać masę serową. Ciasto posypać po wierzchu orzechami w cukrze pudrze . Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.( gdyby wierzch zaczął się za bardzo przypiekać ciasto należy przykryć papierem do pieczenia) Sernik odstawić do wystudzenia , najlepiej na całą noc.

Orzechy - czas jesiennych zbiorów na zdrowie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak