Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowanie na parze -najzdrowszy sposób przygotowania jedzenia

Gotowanie na parze jest o wiele zdrowszym przygotowaniem jedzenia niż gotowanie w wodzie. Zaprasza więc na krótki artykuł.

Gotując  w wodzie tracimy około 40 % ważnych dla naszego organizmu składników i minerałów. Najbardziej podatne na zniszczenia są witaminy rozpuszczalne w wodzie - C i z grupy B. Straty witamin następują nawet podczas krótkiego gotowania i blanszowania.


Na parze przygotować możemy praktyczne każdy składnik spożywczy od jajek                po kaszę, ryż, ryby czy mięso. Możemy także w specjalnych pojemnikach ugotować dietetyczny, chudy gulasz drobiowy czy warzywne leczo. Trudno jest przestawić swój organizm na zdrowe, dietetyczne i lekkie jedzenie jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do smażonych mięs czy treściwych sosów. Warto małymi krokami wprowadzać gotowanie na parze. Przygotowywać roladki mięsne, warzywa czy ryby doprawione ulubionymi przyprawami a najlepiej ziołami. Gotując na parze unikajmy jednak dużej ilości ostrych przypraw i soli, ponieważ para wodna wydobywa zawartą w produktach sól oraz wszystkie walory smakowe.

Przedstawiam przykładowe dania przygotowane przy użyciu pary wodnej:

Morszczuk z limonką i natką pietruszki gotowany na parze z warzywami

Składniki:
3 mrożone filety z miruny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 plastrów limonki
pieprz cytrynowy
8 ziemniaków
2 marchewki
sól
Przygotowanie:
Rybę rozmrażamy w mleku, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym.
Każdy filet oprószamy pieprzem cytrynowym, posypujemy natką pietruszki oraz układamy po 2 plastry limonki.
Rybę układamy w naczyniu do gotowania na parze.
Warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w czwórki, marchewki w słupki. Warzywa mieszamy razem, oprószamy solą, umieszczamy na naczyniu do gotowania na parze.
Gotujemy 25-30 min.

Morszczuk z limonką i natką pietruszki gotowany na parze z warzywami

 

Roladki drobiowe z bryndzą i wędzonym serem gotowane na parze z warzywami
Składniki:
Roladki:
1 podwójna pierś z kurczaka
100 g bryndzy
100 g sera żółtego wędzonego w kawałku
suszona natka pietruszki
sól, pieprz
Warzywa:
8 średniej wielości ziemniaków
1/2 małego brokuła
1/2 małego kalafiora
2 marchewki
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz 

Przygotowanie:
Roladki: Mięso oczyszczamy z błonek i kostek, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym.
Przekrawamy na pojedyncze piersi a następnie na 4 płaty wzdłuż.
Każdy płat mięsa rozbijamy cienko tłuczkiem używając foli spożywczej by nie podziurawić mięsa.
Mięso oprószamy z jednej strony solą i pieprzem oraz posypujemy oficie suszoną natką pietruszki.
Bryndzę i wędzony ser kroimy w cztery paski.
Na każdy plaster mięsa kładziemy po pasku każdego sera.
Zwijamy ciasno mięso tworząc roladkę.
Układamy w naczyniu do gotowania na parze.
Warzywa: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki.
Marchew obieramy, myjemy kroimy w kawałki
Układamy w naczyniu do gotowania na parze, oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
Brokuła oraz kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy, osuszamy.
Także przekładamy do naczynia.
Danie gotujemy 30-35 min.

Gotowanie na parze -najzdrowszy sposób przygotowania jedzenia

Obiad na parze-Pstrąg łososiowy z pomidorkami cherry i ziemniakami

Składniki:
400 g fileta z pstrąga łososiowego
1 łyżka słodkiej musztardy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
szczypta soli
3 gałązki pomidorków koktajlowych cherry
8 średniej wielkości ziemniaków
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz 


Przygotowanie:
Pstrąga myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na zgrabne porcję.
Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny, pieprzem cytrynowym i solą.
Nacieramy rybę, odstawiamy na 1-2 h do lodówki.
Pomidorki koktajlowe myjemy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki.
W naczyniu go gotowania na parze, parowarze układamy ziemniaki, oprószamy je świeżo mieloną solą i pieprzem.
Oddzielnie kładziemy pomidorki koktajlowe oraz pstrąga łososiowego.
Gotujemy 25-30 min.

Gotowanie na parze -najzdrowszy sposób przygotowania jedzenia

Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym
Składniki:
Gołąbki:
1 średniej wielości główka białej kapusty
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
200 g białego ryżu
2 cebule
1 jajko
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Sos pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki pszennej
sól , pieprz
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Gołąbki: Główkę kapusty zalewamy woda, doprowadzamy do wrzenia, obgotowujemy, odcedzamy.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
Mieszamy z mięsem mielonym, ryżem, jajkiem, ziołami oraz solą i pieprzem.
Z kapusty odcinamy liście kawałek twardej łodygi.
Na każdy liść kładziemy owalny kotlet z mięsa.
Zwijamy gołąbka: najpierw boki nakładamy na mięso a następnie w rulon.
Układamy ścisło gołąbki w naczyniu do gotowania na parze.
Gotujemy 45 min.
Sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
W garnku rozgrzewamy masło, przesmażamy cebulę.
Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki.
Dusimy do odparowania płynów.
Warzywa zalewamy wodą do ich poziomu, doprowadzamy do wrzenia.
Jogurt mieszamy z mąką oraz paroma łyżkami wody z sosu.
Przelewamy z powrotem do garnka, pozostawiamy sos na małym gazie do zgęstnięcia.
Doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem.

Gotowanie na parze -najzdrowszy sposób przygotowania jedzenia

 

 

 

 

 

 

Czarnula666 05.02.2016 15:15
Odkąd mam thermomix to bardzo często gotuje na parze. A przy okazji udało mi się schudnąć pare kilo :) Polecam!
SzczyptaChili 04.02.2016 10:21
Granita tak byłam nauczona w domu rodzinnym . Mama zawsze moczyła w mleku by pozbyć się czasem nie ładnego zapach ryby i tak mi już zostało ale ten krok wg. własnych sposobów rozmrażania oczywiście można pominąć :) MałaMi- polecam , ja na co dzień gotuję . Mogę nawet powiedzieć że to oszczędność czasu i samo zdrowie :) Anita-ja też przez długi czas nie używałam i odkopałam po prawie 2 latach :)
Anita21 03.02.2016 22:43
no to teraz przypomniałam sobie że mam parowar tylko gdzie ja go wcisnęłam :))) rewelacja muszę go odszukać :)
MałaMi89 03.02.2016 13:41
Wpis mi się bardzo podoba :) chyba się zaopatrzę w "coś" do gotowania na parze, bo póki co nie mam nawet nakładanego sitka i jak potrzebuję to gotuję w durszlaku... :)
Granita 03.02.2016 13:26
Przepisy bardzo ciekawe. Idea propagowania zdrowszej metody przygotowywania posiłków również godna pochwały.Jednakże po co rozmrażać rybę w mleku.?Lepiej pozwolić jej rozmrozić się samoistnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak