Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza manna- nie tylko dla dzieci

Kasza manna zwana inaczej grysikiem niejednokrotnie kojarzy się nam z okresem dzieciństwa.  Jest lekkostrawna, ma dużą wartość odżywczą, a  ponadto szybko zaspokaja głód, toteż polecana jest w diecie małych dzieci.

Kasza manna zwana inaczej grysikiem niejednokrotnie kojarzy się nam z okresem dzieciństwa.  Jest lekkostrawna, ma dużą wartość odżywczą, a  ponadto szybko zaspokaja głód, toteż polecana jest w diecie małych dzieci. Niestety bardzo rzadko pojawia się ona na naszych stołach. Dlaczego? Warto zmienić poglądy i wprowadzić  ją do swojej diety, gdyż jest świetnym posiłkiem także dla dorosłych. 

Kasza manna jest produktem pochodzącym z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy.  Ma postać drobnych ziarenek o białej lub kremowej barwie. Największym powodzeniem cieszy się jej postać błyskawiczna, ulegająca szybkiemu ugotowaniu.  Jej przygotowanie trwa zaledwie parę chwil, a możliwości jakie za sobą niesie są nieocenione. Może stanowić samodzielne danie, ale może być też składnikiem deserów- ciast, ciasteczek, klusek, lub  składnikiem zagęszczającym sosy, a przede wszystkim  zupy i rywalizować  z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Jej smak jest łagodny, ale można go uwydatnić dodając soli, cukru lub syropu owocowego w zależności od planowanego dania.

Kasza manna- nie tylko dla dzieci

 Warto pamiętać o jej wielu właściwościach. Zawiera dużo witamin, między innymi witaminę B1, B2, B6, PP, E. Ponadto bogata jest w kwas foliowy, żelazo, potas, magnez i jod.  Kasza zawiera dużą ilość błonnika, który pomaga regulować pracę jelit i skrobię, która powoduje uczucie sytości.  Jest więc składnikiem wielu diet odchudzających.

Ze względu na liczne właściwości polecana jest nie tylko dzieciom, ale także

  • osobom mającym problemy z układem pokarmowym -  jest lekkostrawna i nie podrażnia żołądka

  • osobom cierpiącym na choroby układu krwionośnego i mających nadciśnienie
  • kobietom w ciąży, dzięki dużej zawartości jodu, kwasu foliowego i żelaza
  • osobom zestresowanym i znerwicowanym, zawartość magnezu i witamin z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • osobom chcącym urozmaicić swój jadłospis

 

 Warto wypróbować nowe pomysły na dania z kaszą manną i odkryć na nowo  jej smak i możliwości. Ja odkryłam je całkiem niedawno, ale obecnie często gości w  moim jadłospisie.  Jest zdrowa, smaczna i sycąca, czego chcieć więcej ?

 

Poniżej moje propozycje z wykorzystaniem grysiku.

 

Placek Plebański

Kasza manna- nie tylko dla dzieci

 ciasto:

60 dag mąki
20 dag margaryny 
2 jajka
20 dag cukru pudru
3 łyżki miodu (płynnego)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody zalana 1/2 szklanki gorącego mleka (po ostudzeniu dodać do pozostałych składników)

masa grysikowa:
1 l mleka
15 dag masła (rozpuszczonego)
2 cukry waniliowe
15 dag cukru
5 łyżek kaszy manny

polewa czekoladowa:
1/4 margaryny 
4 łyżki cukru
3 łyżeczki kakao
2 łyżki gorącej wody

wiórki kokosowe

Przygotowanie:

1.Ciasto: wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i podzielić je na 3 równe części. Schłodzić je w lodówce około 10 minut. Następnie placki lekko rozwałkować, nakłuć widelcem i piec każdego z osobna w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Ostudzić.

2.Masa: Wszystkie składniki gotować około 45-60 minut, na małym ogniu. Masa musi być gęsta, nie lejąca. Na ostudzone, upieczone wcześniej placki, kłaść gorącą masę grysikową. (kłaść na przemian placek-masa-placek-masa-placek - polewa czekoladowa)

3.Polewa czekoladowa: margarynę, cukier, kakao i wodę razem gotować, po ostygnięciu oblać placek i posypać wiórkami kokosowymi.
Kluski leniwe z grysiku
Kasza manna- nie tylko dla dzieci
Składniki:
4 jaja
2 szklanki kaszy manny
400 g twarogu półtłustego
masło, cukier, cynamon
Przygotowanie:
Ser przecisnąć przez praskę, dodać żółtka, kaszę mannę i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wyrobić ciasto. Z ciasta formować wałki i kroić jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia kluseczek jeszcze 7 minut.Podawać zaraz po ugotowaniu polane roztopionym masełkiem i posypane cynamonem oraz cukrem.
Zupa jarzynowo- grysikowa
Kasza manna- nie tylko dla dzieci
Składniki:
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
kilka różyczek kalafiora
1 szklanka kaszy manny
sól, pieprz
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka pietruszki
2 łyżki śmietana
3 łyżki masła lub margaryny
Przygotowanie:
1.Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kalafior podzielić na mniejsze części. Wiórki warzywne i kalafior gotować w 2 l osolonej wody.
2.Po około 30 minutach, kaszę mannę zrumienić na 3 łyżkach masła. Gdy uzyska złoty kolor połączyć ją z wywarem warzywnym. Chwilę gotować razem, następnie przyprawić pieprzem, natką pietruszki i koperkiem. Dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.

 

Ewa Wojtaszko 04.01.2016 22:07
ja do tej pory lubię kaszę mannę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak