Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki lata - szpinak

Lato to czas gdy wszystko smakuje wyjątkowo, młode warzywa mają swój aromat i moc witamin z których powinniśmy czerpać do woli ...

Szpinak to rodzaj rośliny klasyfikującej się w rodzinie szarłowatych w której jest szeroko znanym i uprawianym jako warzywo.
Jest on bogatym źródłem witamin i minerałów, który w sposób naturalny pozwala dostarczać je do naszego organizmu. To bogaty nośnik witaminy B, C, E, K, luteiny i beta karotenu. W jego wartościach odnajdziemy znaczącą ilość potasu, magnezu, kwasu foliowego oraz żelaza które jest łatwo przyswajalne.

Liście szpinaku posiadają właściwości antynowotworowe i zapobiegają miażdżycy. Warto nadmienić że jest on również bogaty w szczawiany, tym samym osoby chorujące na kamicę nerkowa powinny go unikać. Z kolei osoby z problemami z układem nerwowym powinny sięgać po zielone listki z dużą częstotliwością gdyż dobrze oddziaływają na stres i mają właściwości uspokajające. Dodatkowo zapobiegają one zawrotom i bólom głowy więc jeżeli takowe Cię męczą włącz go koniecznie do swojego jadłospisu. Osoby z nadciśnieniem i dolegliwościami sercowymi również powinny go nie unikać.

Szpinak z racji swojej niskiej ilości kalorii jak i wartości znajdujących się w nim które przyśpieszają metabolizm jest lubiany przez dietetyków. Włączony do diety osoby redukującej swoją masę czy też utrzymującej ją jest idealnym nośnikiem wartości odżywczych i rzec śmiało można, że to warzywo spożywane jest dla zdrowia jak i urody ....

Źle przyprawiony szpinak stał się dla wielu zmorą dzieciństwa, do dziś nie wiem tak naprawdę dlaczego bano się przypraw idealnie komponujących się z nim.

Zapraszam na kilka moich kulinarnych pomysłów z wykorzystaniem pysznych, zielonych listków szpinaku ...



Spaghetti z indykiem i szpinakiem

Smaki lata - szpinak

Składniki:
100 g makaronu spaghetti
70 g ugotowanego fileta z indyka
50 - 60 g świeżego szpinaku
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Szpinak płuczemy, przekładamy do rondla, dodajemy łyżeczkę masła, solimy i podduszamy.
Ugotowany filet z indyka mielimy, dodajemy do szpinaku, doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem i pieprzem - podduszamy 3-4 minuty.
Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku z mięsem, mieszamy. Smacznego.



Kaszotto ze szpinakiem i gotowanym kurczakiem

Smaki lata - szpinak

Składniki:
150 g kaszy jęczmiennej
150 g kurczaka gotowanego - szynka
100 g szpinaku świeżego
5 gałązek natki pietruszki
czosnek granulowany
sól i pieprz
1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski.
Szynkę - gotowanego kurczaka kroimy w kosteczkę, przekładamy do kaszy - mieszamy.
Świeży szpinak płuczemy, podduszamy przez kilka minut na maśle doprawiając sola i granulowanym czosnkiem, przekładamy do kaszy, mieszamy.
Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do kaszy doprawiamy pieprzem - mieszamy. Smacznego.



Sałatka ze szpinakiem i polędwicą

Smaki lata - szpinak

Składniki:
2 - 3 liście sałaty masłowej
garść świeżego szpinaku
1 pomidor malinowy
5 plastrów polędwicy łososiowej
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Sałatę masłową i szpinak płuczemy, osuszamy. Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki i wraz ze szpinakiem układamy na talerzu. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kąski - półksiężyce, układamy między zieleniną.
Pomiędzy całość układamy zrulowane kąski polędwicy łososiowej. Całość podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.



Ziemniaki otulone boczkiem w szpinakowym sosie

Smaki lata - szpinak

Składniki:
6-7 ziemniaków
6-7 plastrów boczku surowego
masło
sól
przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół
papryka słodka mielona
szpinak 500 g
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut aż boczek się zarumieni. Do garnka przekładamy szpinak dodajemy masło i podduszamy, doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i solą. Na talerze nakładamy
szpinak i układamy na nim ziemniaczki, podajemy na ciepło.


Mam nadzieję, że moje propozycje szpinakowe będą dla Ciebie pyszną inspiracją i na twoim stole szpinak zagości w rozmaitych odsłonach ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak