Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana również czarnym kminem to rodzaj rośliny należąca do rodziny jaskrowatych, a jej pochodzenie przypisuje się takim krajom jak Turcja i Irak. Jednak owa roślina rozprzestrzeniła się i obecnie rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Jest uprawiana w wielu krajach świata. To niepozorna roślina posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy, wspominana już w zapisach biblijnych. W starożytności uważano że ona i jej drogocenny olej "leczy wszystko z wyjątkiem śmierci".
W jej składzie znajdziemy bogaty wachlarz witamin, A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, znajdziemy w niej takie tłuszcze jak: linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy, palmitynowy, mirstynowy jak i cenne flawonoidy i saponiny oraz białka i alkaloidy. Z kolei olejek eteryczny zawiera tymochinon, limonen, karwakrol i karwon. Wszystkie te skarby natury znajdują się w małych czarnych nasionkach.
Działania jakie przypisywane są czarnuszce mieszczą się na długiej liście. Ma działanie immunoprotekcyjne, wspomaga uporanie się z anemią jak i chroni przed skutkami promieniowania. Ma ona właściwości żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, rozkurczające mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia nietrwanie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność. Jest idealna na problemy z włosami i gojeniem się ran jak i pozytywnie wpływa na układ rozrodczy.
W kuchni wykorzystane są nasiona czarnuszki, które mają ostry korzenny smak i jako przyprawa stosowana jest do dań z serami, do wypieków pieczywa oraz do niektórych tłustych mięs, dodaje się ją do surówek, sałatek, kanapek, bigosu i używa do kiszenia warzyw. Warto zaznaczyć, ze stosowana jest jako substytut pieprzu w dietach w których nie powinno stosować się strych przypraw. Poza tym używa się również naparu, oleju jak i nalewki z czarnuszki.
Zapraszam na moje kulinarne propozycje z wykorzystaniem czarnuszki ...
Pizza na francuskim cieście z serem, czarnuszką i roszponką
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3-4 łyżki gęstego sosu pomidorowego
1 łyżeczka czarnuszki
250 g sera mozzarella
roszponka
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 3 części i smarujemy sosem pomidorowym, nakłuwamy widelcem. Oprószamy czarnuszką. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i nakładamy na sos. Wkładamy pizzę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu pizzę wyciągamy, nakładamy świeżą roszponkę i podajemy. Smacznego.
Drobiowe szaszłyki z czarnuszką
Składniki:
1 filet z kurczaka
sól
papryka słodka
czarnuszka
do podania:
roszpunka
pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w paski. Mięso oprószamy solą oraz papryką mieloną. Następnie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. tak przygotowane szaszłyki oprószamy czarnuszką. Przekładamy do parowara i gotujemy przez 20 minut.
Szaszłyki podajemy na sałacie w towarzystwie pomidorów.
Sałatka brokułowa z fetą i czarnuszką
Składniki:
1 większy brokuł
3-4 pomidory
1 papryka czerwona
1 duże opakowanie sera feta
1 łyżeczka czarnuszki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuł gotujemy do miękkości (uwaga aby się nie rozpadał) w lekko osolonej wodzie, wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy, dzielimy na małe różyczki i przekładamy do miski.
Pomidory myjemy, kroimy na księżyce, dodajemy do brokuła i delikatnie mieszamy.
Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych warzyw.
Na wierzch posypujemy pokrojony w kosteczkę ser feta, delikatnie mieszamy - posypujemy całość czarnuszką i podajemy. Smacznego.
Sałatka z gotowanym kurczakiem i czarnuszką
Składniki:
6 liści sałaty masłowej
150 g filetu z piersi kurczaka
1 pomidor malinowy
1/2 papryki czerwonej
sól do smaku
czarnuszka do oprószenia
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez 20 minut. Wyciągamy mięso, przestudzamy i kroimy w kostkę.
Sałatę masłowa płuczemy, osuszamy, szarpiemy i układamy na talerzu. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki, układamy na sałacie.
Między pomidory układamy ugotowanego kurczaka. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki, układamy między warzywami i kurczakiem.
Całość oprószamy posiekanym szczypiorem i czarnuszką.
Francuskie paluchy z serem i szynka szwarcwaldzką
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 białko
200 g żółtego sera np gouda
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
papryka mielona wędzona do smaku
czarnuszka
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim całe ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną. Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm. Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem i oprószamy czarnuszką. Paluchy pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Paszteciki z mięsem i pieczarkami pod czarnuszką
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki typ 450
15 g drożdży świeżych
125 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
farsz:
300 g pieczarek
300 g mięsa wieprzowego np szynki
1 cebula
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
sos sojowy 2 łyżeczki
1 żółtko
3 łyżki mleka
czarnuszka
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem (woda powinna być chłodna). Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy oliwę - ciasto ma być elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na około godzinę do ładnego wyrośnięcia ciasta. Przygotowujemy farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i ją szklimy, następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez 2 - 3 minuty, doprawiamy solą pieprzem i sosem sojowym, mieszamy. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy do całkowitego odparowania wody jaką puszczą pieczarki. Ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy tak by wolny brzeg był pod spodem. przekładamy na blaszkę. Do miseczki przekładamy żółtko, dodajemy mleko i mieszamy. Smarujemy nim paszteciki i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Twarożek bazyliowy z pomidorkiem i czarnuszką
Składniki:
125 g chudego białego sera
1 większy pomidor malinowy
kilka listków świeżej bazylii
pieprz świeżo mielony (kolorowy)
1/2 łyżeczki czarnuszki
Sposób przygotowania:
Pomidora malinowego obieramy ze skórki (można sparzyć), usuwamy nasiona i kroimy go w kosteczkę.
Do miseczki skruszamy twaróg, dodajemy pokrojonego pomidora. Listki świeżej bazylii drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem - całość mieszamy.
Przekładamy do miseczki i posypujemy czarnuszką.
Mam nadzieję, że moje przepisy będą dla Ciebie pyszną inspiracją ....