Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BÓB - albo wyka bób...

... należy do rodziny bobowatych. Jego prawidłowa nazwa botaniczna to wyka bób...

Pochodzi z południowo-wschodniej Azji i północnej Afryki, co ciekawe jest jedną z pierwszych roślin strączkowych jakie znanym. Bób, analogicznie jak inne rośliny strączkowe, posiada bardzo dużo wartości odżywczych - głównie zawiera dużo białka a także kwasu foliowego - 100 g surowego bobu zawiera aż 106% dziennego zapotrzebowania.

BÓB - albo wyka bób...


Bób były głównym pożywieniem starych cywilizacji śródziemnomorskich, szczególnie starożytnych Greków i Rzymian. Suszony i solony bób jest popularną przekąska w wielu krajach łacińskich.

W kuchni chińskiej bób w połączeniu z soją i papryczką chili jest stosowany do produkcji pikantnej pasty fasolowej.

W Egipcie bób jest spożywany na różne sposoby. Jest głównym składnikiem falafel - smażone kulki lub kotleciki.

W Etiopii to jedna z najbardziej popularnych roślin strączkowych. Jest on stosowany głównie jako alternatywa dla grochu.

Na Krecie, świeży bób jest łuskany i spożywany do towarzysza „Tsikoudia” - lokalnego napoju alkoholowego.

W Meksyku, bób jest często spożywany w zupie zwanej „Sopa de habas”. Jest on również spożywany jako przekąska, w postaci smażonej, suszonej i solonej.

BÓB - albo wyka bób...

Ma delikatny „fasolowy” smak, który rozpływa się w ustach jak masło. Wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami. Można dodawać go do sałatek, zup jarzynowych, gulaszy. Rewelacyjnie smakuje boczkiem lub z odrobiną masła i bułki tartej.

BÓB - albo wyka bób...

Właściwości:

  • Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego i błonnika.
  • Usprawnia pracę jelit.
  • Jest również bogaty w kwas foliowy i witamin z grupy B oraz A i C. Kwas foliowy oraz witamina B12 jest jednym z podstawowych składników syntezy DNA i podziału komórkowego.
  • Ponadto zawiera żelazo, miedź, mangan, wapń, magnez.
  • Obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. 
  • Usprawnia pracę jelit.
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • Zapobiega zakwaszaniu organizmu.



Bób z boczkiem i koperkiem

BÓB - albo wyka bób...

Składniki:

  • bób - 500 gram
  • boczek - 200 gram
  • szalotka - 2 sztuki
  • koperek - 0,5 pęczka
  • sól
  • pieprz


Bób wrzucić do gotującej wody i gotować ok 10 min. Ostudzić pod zimną wodą i obrać ze skórki. Boczek pokroić w paski i wrzucić na patelnię - gdy boczek puści tłuszcz dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Obrany bób dodać do boczku i cebuli, doprawić do smaku solą i pieprzem - smażyć jeszcze 2-3 min. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.


Niestety bób jest warzywem sezonowym, dlatego warto czerpać z jego korzyści.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak