Burak - to cudowne trochę niedoceniane warzywo . Ma wiele witamin takich jak :A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12 oraz pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to az 528mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt
Buraki zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.Są niskokaloryczne 100g zawiera tylko 38 kcal zawierają błonnik. Zatem posiadają same superlatywy !
W sezonie na buraczki warto je zamknąć do słoików aby cieszyć się nimi w okresie zimowym.
Przepis na buraczki z czosnkiem :
6kg ugotowanych buraczków i startych na tarce
7 ząbków czosnku przeciśniętych przez preskę
Zalewa:
1/2l octu
2 litry wody
10 listków laurowych
15 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
3 szkl cukru
3 łyżki soli
Zalewę zagotować zalać buraczki i odstawić na 24 h. Przełożyć do słoików i pasteryzować 25 minut.
Buraczki z papryką:
3 kg buraczków
6 papryk
3 1/2 szt cebuli
Zalewa:
1 szkl wody
3/4 szkl octu
1 szkl cukru
1 łyżka soli
Zalewę zagotować wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę gotować 5minut. Następnie dodać ugotowane i starte na tarce buraczki i gotować całość 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować.