Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowe przetwory - buraki

Najpopularniejszym przetworem wśród Polaków to chyba ogórki kiszone ale też buraczki na które przedstawiam przepisy.

Burak - to cudowne trochę niedoceniane warzywo . Ma wiele witamin takich jak :A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12 oraz pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to az 528mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt

Buraki zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.Są niskokaloryczne 100g zawiera tylko 38 kcal zawierają błonnik. Zatem posiadają same superlatywy ! 

W sezonie na buraczki warto je zamknąć do słoików aby cieszyć się nimi w okresie zimowym.

 

Przepis na buraczki z czosnkiem :

6kg ugotowanych buraczków i startych na tarce

7 ząbków czosnku przeciśniętych przez preskę

Zalewa:

1/2l octu

2 litry wody

10 listków laurowych

15 ziaren pieprzu

15 ziaren ziela angielskiego

3 szkl cukru

3 łyżki soli

Zimowe przetwory - buraki

Zalewę zagotować zalać buraczki i odstawić na 24 h. Przełożyć do słoików i pasteryzować 25 minut. 

 

 

 

 

 

 

 

Buraczki z papryką:

3 kg buraczków

6 papryk

3 1/2 szt cebuli

Zalewa:

1 szkl wody

3/4 szkl octu

1 szkl cukru

1 łyżka soli

Zimowe przetwory - buraki

 

 

Zalewę zagotować wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę gotować 5minut. Następnie dodać ugotowane i starte na tarce buraczki i gotować całość 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować.   

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak