Pancakes to małe puszyste naleśniki dla małych i dużych smakoszy. Można je podać jako słodkie śniadanie lub przekąskę. Jest wiele przepisów: zwykłe placuszki z dodatkami albo dietetyczne ja przedstawię dziś po jednym przepisie z każdego rodzaju. Placuszki można jeść z kremem czekoladowym , dżemem , jogurtem , owocami, po amerykańsku czyli z syropem klonowym albo same.
Pancakes z bananem i daktylami:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki maślanki
- 2 jaja
- 5 szt daktyli
- 1 łyżka nasion chia
- 2 banany
- olej
Maślankę wymieszać z jajkami, dodać mąkę wmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Banana pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Daktyle przelać gorącą wodą i pokroić w kostkę dodać z nasionami do ciasta i wymieszać.
Patelnie posmarować olejem i nakładać łyżką porcję ciasta tworząc małe placuszki.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pancakes na kefirze z chia:
Jajka rozbełtać z kefirem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przesiać do kefiru z jajkami , dodać cukier i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron.
Fit pancakes z sosem z masła orzechowego:
- 1 banan
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 2 łyżki nasion chia
- olej kokosowy
Sos:
1 łyżeczki masło orzechowego, 1 banan
Banana zgnieść na papkę widelcem dodać żółtka, jogurt grecki i nasiona chia wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z bananem z żółtkiem i jogurtem. Placuszki nakładać na lekko posmarowaną olejem patenie i smażyć z obu stron.
Sos:
Banana rozgnieść wymieszać z masłem orzechowym.