Nasiona i pestki są podstawą zdrowej diety. Są niezbędne w kuchni każdego, kto chce dbać o zdrowie i dobrą formę. Dostarczają niezbędnych wartości, witamin i soli mineralnych. Pomagają dbać o linię.Są niezwykle pożywne, sycące i dodają energii. Stanowią świetną przekąskę, więc zamiast sięgać po coś słodkiego lepiej schrupać garść pożywnej mieszanki nasion lub pestek.
Nasiona i pestki są naturalnym źródłem skoncentrowanych składników pokarmowych: zawierają roślinne białko, są bogate w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A,D, i E.
NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANYMI W KUCHNI SĄ:
Nasiona słonecznika
Zawierają witaminę E, A, K, magnez, wapń, potas, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B. Są świetnym antyoksydantem neutralizującym wolne rodniki. Stymulują układ odpornościowy. Obniżają cholesterol, chronią serce i układ krążenia. Regulują ciśnienie krwi. Wzmacniają wzrok i oczyszczają organizm z toksyn
Nasiona (pestki) dyni
to bogactwo składników odżywczych, występuje w dużej ilości magnez,cynk oraz witamina E Zawierają cynk, wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, miedź, selen, krzem i żelazo. Poza tym witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę. Korzystnie działają na serce i układ krążenia. Wspomagają układ moczowy
Nasiona lnu tzw.siemię lniane
to najbogatsze źródło wielu cennych składników występuje w nim duża ilość kwasów tłuszczowych, eliminujących nadmiar tzw. złego cholesterolu, zawierają błonnik pokarmowy,witaminy z grupy B, sole mineralne i lecznicza lecytynę.Zalecane są w chorobach układu pokarmowego, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika wzmaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom
Nasiona sezamu
Zawierają witaminy A, B i E,magnez, wapń, żelazo, cynk, błonnik, lecytynę i fosfaty. Sezam korzystnie wpływają na pamięć i system nerwowy. wzmacnia zęby i kości chroniąc przed osteoporozą. Wspomaga pracę wątroby. a ciekawostką jest to,że przeciwdziałają przedwczesnemu siwieniu.
Nasiona Chia (szałwii hiszpańskiej)
Są bogate w przeciwutleniacze, magnez, wapń, żelazo, błonnik, witaminę C i kwasy omega-3. Wspomagają utratę wagi. Chronią przed chorobami serca, rakiem i cukrzycą
Jak je przechowywać?
Najlepiej w ciemnych słoikach, papierowych torebkach ale nigdy nie w plastikowych opakowań.
Jak je jeść?
Nasiona i pestki można jeść surowe, suszone lub prażone. Możemy je dodawać do sałatek, surówek, pieczywa, zup i jogurtów, czy koktajli.
GARŚĆ PRZEPISÓW:
CHLEB ORKISZOWY PEŁEN ZIAREN
Składniki:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
2 szklanki wody
1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych)
1/3 szklanki otrąb
1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego
2 łyżeczki pestek dyni
2 łyżeczki pestek słonecznika
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
zakwas pszenny (lub żytni )
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć się powietrza z dna formy). Ciasto z wierzchu posypujemy otrębami i odstawiamy na co najmniej 8 godzin do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką.Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut
KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 duży por
3 ziemniaki
1/2 szklanki mleka
olej rzepakowy lub słonecznikowy
sól i pieprz do smaku
pestki dyni
Przygotowanie:
Pora kroimy w piórka i podsmażamy na oleju rzepakowym (może być słonecznikowy, nie pozostawia tak specyficznego posmaku w zupie).
Kiedy por będzie "zeszklony" dodajemy go do garnka z gotującym się wraz z liściem laurowym i zielem angielski bulionem.
(Ziele angielskie i liść laurowy najlepiej wrzucić w specjalnym woreczku lub kuli do gotowania przypraw, łatwiej je wyjąc przed miksowaniem zupy)
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do gotującej się zupy.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie , wyjmujemy z zupy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem . Następnie dodajemy mleko. Podgrzewamy dalej
Na końcu doprawiamy do smaku według uznania solą i pieprzem.
Podajemy posypane pestkami dyni
SAŁATKA MAKARONOWA Z MIKSEM ZIAREN
Składniki:
250 g makaronu muszelki
1/2 słoika suszonych pomidorów
100 g szynki parmeńskiej
gotowy sałatkowy miks ziarenek lub: po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych i sezamu
1 łyżka octu
1 ząbek czosnku
50 g parmezanu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Szynkę kroimy na paski. Pomidory odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy) i kroimy także w paski.
Ziarenka prażymy na suchej patelni.
Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy.
Do zalewy z pomidorów dodajemy ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie. Takim sosem polewamy sałatkę.
Całość posypujemy grubo startym parmezanem.