Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Modra dobra do wszystkiego!

Dzisiejszą bohaterką dnia będzie kapusta czerwona, czasem określana jako kapusta modra. Podsuwam Wam kilka moich sposobów na zaserwowanie tego warzywa. Kapusta pojawi się zarówno w zupie, drugim daniu oraz, uwaga, uwaga- DESERZE!

Dzisiejszą bohaterką dnia będzie kapusta czerwona, czasem określana jako kapusta modra. Swoją piękną barwę, od której pochodzi jej nazwa, zawdzięcza naturalnym barwnikom roślinnym - antocyjanom. Oprócz tego, że nadają one kapuście intensywną barwę, posiadają jeszcze jedną cenną właściwość- jako przeciwutleniacze są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Ponadto kapusta modra jest sojuszniczą w walce z nadprogramowymi kilogramami (100 g to zaledwie ok. 30 kalorii) - o ile oczywiście nie zabijemy jej niskiej kaloryczności wysokokalorycznymi dodatkami.


Kapusta czerwona posiada wszystkie zdrowotne właściwości kapusty białej:
- wzmacnia system odpornościowy- w okresie jesiennym nie może więc zabraknąć jej w naszej diecie;
- łagodzi bóle reumatyczne;
- to doskonałe źródło wapnia i potasu;
- reguluje pracę układu trawiennego;
- kiszona kapusta to bogactwo witaminy C. 


Kapusta modra nad swoją "białą siostrą" dominuje ilością tiaminy - witaminy B1, która m.in. przyśpiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Kapusta modra w 100 g ma jej około 77 mcg, zaś kapusta biała ok. 55 mcg.


Kapusta modra pochodzi z Chin, obecnie uprawiana jest na całym świecie. Bardzo dobrze znosi przechowywanie. Najczęściej podajemy ją drobno poszatkowaną, podduszoną ze smalcem wieprzowym czy gęsim, z dodatkiem boczku, szynki, cebuli czy jabłka. W wyniku zakwaszania niebieskawy kolor kapusty przechodzi w piękną intensywną czerwień. Przed obróbką termiczną kapustę modrą możemy marynować solą, pieprzem, octem, sokiem cytrynowym czy winem.


Dziś podsuwam Wam kilka moich sposobów na zaserwowanie tego warzywa. Będzie smacznie, aromatycznie i zdrowo. A co najważniejsze kapusta pojawi się zarówno w tzw. pierwszym daniu- czyli zupie, drugim daniu oraz - uwaga, uwaga- deserze ;) . Zapraszam!


Aromatyczna zupa krem z czerwonej kapusty

Modra dobra do wszystkiego!

Zdrowy i dietetyczny krem z kapusty z bogactwem aromatyczny przypraw usprawniających pracę naszego układu pokarmowego oraz lekkim serkiem wiejskim, który doskonale zastępuje zdecydowanie cięższą śmietanę. Polecam. Jest pysznie :) .
Składniki:
• 1 główka czerwonej kapusty
• 1 duża cebula
• 1 średnia marchewka
• 1 średni ziemniak
• 250 g serka ziarnistego 3% tłuszczu do zupy + 250 g do podania
• 1 łyżka soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 łyżeczka kminku mielonego
• 1 łyżeczka cząbru
• woda
• 1 łyżka octu jabłkowego
• do podania - kruche paluchy serowo imbirowe (ewentualnie z ciasta drożdżowego lub francuskiego)

W dużym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy warzywa- poszatkowaną kapustę pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaka. Całość przesmażamy chwilę na mocnym ogniu. Następnie całość zalewamy wodą tak, by przykryła wszystkie warzywa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw (ok.30-40 minut). Kiedy warzywa będą miękkie, całość blendujemy na gładki krem. Serek wiejski blendujemy na gładką masę, hartujemy odrobiną gorącej zupy i dodajemy do garnka z pozostałą zupą. Całość ponownie dokładnie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym, cząbrem i kminkiem. Podajemy z paluchami i kleksem serka wiejskiego. Smacznego!


Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną

Modra dobra do wszystkiego!

Coś dla miłośników makaronów i kapusty- makaronowa babka zamknięta w modrej kapuście z dużą ilością zdrowych warzyw.
Składniki:
• 200 g makaronu kokardki
• 150 g wędzonego sera Gouda
• 2 ząbki czosnku
• 1 młoda marchewka
• 1por
• 400 g szynki z gęsi
• 250 g pomidorków koktajlowych
• olej rzepakowy do smażenia 3-4 łyżki
• 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami
• pęczek pietruszki
• jajko
• sól
• pieprz
• główka czerwonej kapusty
• olej rzepakowy aromatyzowany suszonymi pomidorami do podania (do oleju rzepakowego dodajemy kilka suszonych pomidorów i pozostawiamy na kilka dni, aby przeszedł ich smakiem i aromatem)

Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania kapusty- w zależności od wielkości kapusty gotujemy ją ok. 50-60 minut. Miękką, przestudzoną kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą część- jak na gołąbki.
Makaron gotujemy al dente. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Mięso przekładamy do makaronu. Dodajemy starty na tarce ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Już w takiej postaci możemy serwować gotowy makaron. Ja proponuję przygotowanie babki.
Do makaronu dodajemy więc jedno jajko oraz 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami i dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej kapusty. Wykładamy makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną olejem rzepakowym aromatyzowanym suszonymi pomidorami. Smacznego!

Gołąbki ziemniaczana szachownica

Modra dobra do wszystkiego!
Efektownie wyglądające, proste, ale przede wszystkim nieziemsko smaczne gołąbki. Łączą wszystko to, co lubię - kapustę, ziemniaczany farsz i mięsny dodatek w postaci boczku. Pamiętam, że jako dziecko przepadałam za gołąbkami... no właśnie... nie tyle za gołąbkami, co za kapustą ukradkiem z nich przeze mnie podjadaną. Ten przepis rozwiązałby mój ówczesny problem- farsz ziemniaczany jest tak smakowity, że nie pogardziłabym nim tak jak jego mięsnym odpowiednikiem :) .
Składniki:
• kapusta biała
• kapusta modra
• 0,5 kg surowego boczku
• 1 kg ziemniaków
• 2 duże cebule
• 7 łyżek kaszy manny
• 1 jajko
• sól
• pieprz
• duży pęczek koperku
• wywar warzywny
• łyżka masła

Boczek kroimy w zgrabną kostkę i powoli topimy na patelni. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Solimy do smaku.
Kapusty w dwóch oddzielnych garnkach sparzamy wodą. Zdejmujemy liście na gołąbki.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, kaszę manną oraz podsmażoną na łyżce masła drobno posiekaną 1 cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy liście kapusty białej i modrej, dodając do środka każdego gołąbka łyżkę wcześniej wytopionych skwarek.
Gołąbki układamy w dwóch naczyniach żaroodpornych wyłożonych liśćmi kapusty- oddzielnie układamy gołąbki białe, oddzielnie ciemne. Ułożone gołąbki otulamy liśćmi kapusty- w ten sposób uchronimy je przed ewentualnym przypaleniem. Zalewamy odrobiną wywaru warzywnego. Naczynia przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości- gołąbki z modrej kapusty potrzebują nieco więcej czasu.
Gotowe gołąbki układamy naprzemiennie, okraszamy boczkiem i posypujemy obficie posiekanym koperkiem- to właśnie on daje niesamowity smak całej potrawie. Smacznego!


Jadłeś kiedyś ciasto z kapusty? Zdrowa słodycz czyli pysznie zaskakujące ciasto z kapustą modrą

Modra dobra do wszystkiego!

Ciasto z marchewki, dyni, buraczków, cukinii, batatów czy ziemniaków nikogo już nie dziwi. A co powiecie na słodkość na bazie kapusty i to w dodatku kapusty czerwonej? Brzmi dziwnie i mało zachęcająco? Nic bardziej mylnego. Ciasto wychodzi przepyszne, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Nikt nie zgadnie, że jego bazą kapusta. A to właśnie ten składnik nadaje całemu deserowi niepowtarzalnego charakteru. Taki deser to sprytny sposób przemycenia do naszej diety i diety dzieci, które często na warzywa kręcą nosem, niezastąpionej i bardzo zdrowej kapusty modrej.
Składniki na ciasto (foremka 24x 24 cm):

• 1/2 szklanki oleju rzepakowego
• 1 szklanka ksylitolu/ lub jeśli wolicie domowego cukru waniliowego
• łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 jajka
• 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki mleka
• 300 g poszatkowanej kapusty modrej lub gotowej surówki z kapusty modrej
• skórka z cytryny
• pół łyżeczki cynamonu
• 50 g orzechów włoskich - uprażonych na suchej patelni
• 50 g gorzkiej czekolady
• garść suszonych daktyli
• 1 jabłko - polecam kosztelkę
• garść pestek słonecznika- uprażonych na suchej patelni
• pestki z połowy owocu granatu

Kapustę/ surówkę zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Następnie całość blendujemy.
W naczyniu mieszamy składniki suche- mąki, cynamon, proszek do pieczenia i ksylitol. Oddzielnie łączymy składniki mokre- zblebdowaną surówkę z mlekiem, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Do składników suchych przelewamy stopniowo składniki mokre i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, posiekaną czekoladę i orzechy włoskie uprażone uprzednio na suchej patelni, pokrojone w drobną kostkę jabłko ze skórką, pokrojone w drobną kostkę suszone daktyle, garść uprażonych pestek słonecznika. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do formy 24 na 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posypujemy ziarnami owocu granatu. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Możemy też upiec ciasto w formie babeczek- pieczemy je krócej- ok. 30 minut. Ciasto studzimy.

Do przełożenia :
• 150 g masła orzechowego dobrej jakości - najlepsze domowe
• 2 łyżki miodu malinowego
• łyżka serka kremowego waniliowego

Masło orzechowe ucieramy z miodem malinowym i serkiem. Kremem przekładamy przekrojone na pół wystudzone ciasto. Smacznego!

bietka 17.10.2015 21:50
ciasta z kapustę jeszcze nie jadłam, dla mnie to coś zupełnie innego, ale za to bardzo ciekawego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak