Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno

Przystawka to potrawa którą na przyjęciach i imprezach podajemy między daniami głównymi. Może być podawana na zimno i na ciepło. Lekka a jednocześnie zaspokajająca pierwszy głód, tak by goście spokojnie doczekali dania głównego. Zapraszam :)

Przystawki na ciepło wymagają dużej mobilizacji z naszej strony. Musi być podana na ciepło, więc najlepiej by została przygotowana na kilka minut przed podaniem Odgrzana w mikrofalówce nie będzie już tak dobra, a niektórych dań po prostu nie da się w niej odgrzać.

Pamiętajmy o tym przygotowując menu i wybierajmy proste dania, których przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.

 

Pieczony Camembert z pomidorami i mango

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno

Pieczony ser camembert podany z sałatką z pomidorów i mango. Smaczne danie na ciepło, które możemy przygotować na kolację lub jako przystawkę podczas przyjęcia. Gorący ser ma wspaniałą lejącą i lekko ciągnącą konsystencję, doskonale komponuje się z słodką sałatką. Całość przygotujemy w kilka minut.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 sery Camembert - po 120 g
  • mango
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • listki bazylii do dekoracji
  • suszony tymianek
  • oliwa z oliwek
  • łyżka kremowego octu balsamicznego - opcjonalnie
  • sól, pieprz do smaku

Mango umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.  Wszystko umieścić w miseczce, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Odstawić. 

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Ser wyciągnąć z opakowania, umieścić w naczyniu żaroodpornym, lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch sera delikatnie nakłuć nożem, skropić oliwą i posypać suszonym tymiankiem. Zapiec przez 10 minut.

Podawać na ciepło z sałatką, którą przed podaniem udekorować listkami bazylii i skropić octem balsamicznym. 

 

Boczniaki ala flaczki

 Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno

 

·        500 g boczniaków

·        2 marchewki

·        ¼ dużego selera

·        cebula

·        2 litry bulionu

·        płaska łyżka mąki pszennej

·        szczypta gałki muszkatołowej

·        szczypta imbiru

·        łyżka suszonego majeranku

·        masło

·        sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Boczniaki umyć, pokroić w paski i obsmażyć w rondlu na 2 łyżkach masła przez 10 minut.  Odstawić.

Marchew i seler obrać, umyć i pokroić w zapałki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, następnie dodać marchew, seler, dusić do miękkości. Warzywa obsypać łyżką mąki i cały czas mieszając podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać grzyby. Całość zagotować i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku.

 

Kremowa zupa z cebuli

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno

Lekko ostra, pachnąca i pożywna. Zaledwie kilka składników, banalnie prosta do przygotowania, zaskakująco smaczna.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 kromki chleba + oliwa z oliwek
  • 4 łyżki startego sera żółtego

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok. 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić.   W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 

Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron. 


Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.

 

Zupa serowa w chlebowych miseczkach

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno

Miseczki chlebowe piekłam sama, ale w dobrych piekarniach można kupić gotowe. Zupę można podać w talerzach, wtedy podać ją z grzankami.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 3 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • 150 ml wina - użyłam francuskiego wina Celebro
  • 3 serki topione śmietankowe
  • 100 g gorgonzoli
  • 100 g szynki
  • 2 cm ostrej papryczki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ewentualnie - 4 chlebki - 200 gramowe

Cebulkę, papryczkę i szynkę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Zalać bulionem i mlekiem, podgrzewając dodać serki topione i  gorgonzolę. Gdy zupa się zagotuje zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić pieprzem i gałką, ewentualnie solą, ale wydaje mi się że zupa będzie już dość słona. Dodać wino, zamieszać i nalewać w miseczki. 

Jeśli zupę podajemy w chlebkach, należy wcześniej odkroić wierzch chlebków, wydrążyć miąższ. W środku i na zewnątrz posmarować chlebki olejem i zapiekać w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.  Paluchy z ciasta francuskiego z pieczarkami i czerwoną cebulką

Paluchy z ciasta francuskiego, nadziewane pieczarkami i czerwoną cebulką. Wierzch posypany serem żółtym i czarnuszką, która nadaje całości ciekawego smaku i aromatu. Smaczne, lekkie i szybkie. Doskonale sprawdzą się jako przekąska i danie główne, dodatek do sałaty lub gorącego czerwonego barszczu.

 

Paluchy z ciasta francuskiego z pieczarkami i czewoną cebulą

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno

Składniki:

  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego,
  • 250 g pieczarek
  • 2 średnie cebule czerwone
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz, sól
  • łyżka czarnuszki
  • żółty ser,

Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. Zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki obrać, umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ostudzić. Ciasto francuskie pokroić na ok. 8 cm pasy, nakładać farsz i zwijać, następnie ruloniki poprzekrawać i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut, do zrumienienia.

 

W roli przystawek doskonale sprawdzają się sałatki. Smaczne, kolorowe i lekkie. Zaspokoją pierwszy głód i zaostrzą apetyt na kolejne dania.

 

Pieczone buraczki z kozim serem i orzechami

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno

Składniki:

  • 1/2 kg czerwonych buraków
  • 250 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • kilka listków świeżego tymianku
  • sok z cytryny
  • garść orzechów włoskich
  • mielona słodka papryka, sól
  • ok. 100 g koziego sera

Buraki umyć, każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie paseczki. 5 śliwek odłożyć, resztę pokroić w słupki i dodać do buraków.

Odłożone śliwki włożyć do rondelka, zalać wrzątkiem. Po kilku minutach dodać obrany czosnek, natkę pietruszki i tymianek - zmiksować wszystko na gładko. Krótko zagotować i doprawić do smaku solą i mieloną papryką. Gorącym sosem zalać buraki i wymieszać, ostudzić.

Przed podaniem sałatkę skropić sokiem z cytryny, posypać orzechami i pokruszonym kozim serem.

 

Sałatka z gruszką, serem i orzechami

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno

 Składniki: 

  • duża gruszka
  • mała sałata masłowa
  • 100 g sałaty roszponki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g sera z niebieską pleśnią

Dressing do sałatki: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2-3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku

Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Odstawić. 

Orzechy posiekać, nie za drobno. Zrumienić na suchej patelni. 

Sałatę umyć, osuszyć. Duże liście postrzępić. Gruszkę obrać, pokroić w plasterki i dodać do sałaty. Na to pokruszyć ser, dodać ostudzone orzechy. Całość polać dressingiem i delikatnie wymieszać. Podawać.

 

 

Smacznego :)

Łucja 12.02.2014 16:11
gibli dziękuję :)
gibli 11.02.2014 21:33
piękne foty, świetne przepisy:))
Łucja 03.02.2014 11:06
Beatris dziękuję :)
Beatris 03.02.2014 10:01
Cudne zdjęcia, smaczne propozycje:)
Łucja 31.01.2014 19:55
Christopher - dziękuję :)
Christopher 31.01.2014 13:07
Ładna prezentacja i smaczne dania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak