Wianuszek Gdański
Lekkie ciasto przełożone kremem, w kształcie wianuszka. Pieczenie wianuszka na święta to u nas tradycja. Mama piecze go od lat i teraz ja również piekę go dla swoich dzieci i męża. Przepadamy za nim, nie jest za słodki i bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki na ciasto:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto mocno urośnie, po czym lekko opadnie. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić ciasto jeszcze parę minut w formie, po czym delikatnie wyciągnąć je na kratkę i całkowicie wystudzić. Ciasto jest bardzo delikatne.
Składniki na masę:
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 200 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- olejek migdałowy
Dodatkowo potrzebne będą:
- 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- łyżka masła
- olejek migdałowy
W rondelku ugotować mleko z kaszą. Gotować mieszając, ok 10 minut. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i ucierać aż się rozpuści. Cały czas ucierając dodawać kaszę mannę. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego.
Na patelni roztopić masło, wsypać płatki owsiane i kilka kropli olejku migdałowego. Prażyć płatki do zrumienienia. Wystudzić.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy. Przełożyć kremem blaty i całe ciasto w koło.
Ciasto obsypać płatkami owsianymi. Schłodzić w lodówce.
Babka kisielowa
Kisielowa babka przykuwa uwagę, nie można przejść obojętnie wobec jej pięknego różowo-brzoskwiniowego koloru. Jej pieczenie sprawi wiele radości dzieciom.
A babeczka sama w sobie jest pyszna, puszysta i lekko kwaskowa.
Składniki na babkę:
- 250 g masła lub margaryny
- szklanka cukru
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej
- szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru - użyłam dwóch truskawkowych i dwóch malinowych, myślę że dużo lepiej sprawdziłyby się tu wiśniowe
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać kolejno żółtka. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, następnie wlać ekstrakt. Pianę z białek wymieszać z masą na najniższych obrotach miksera. Gotową masę wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Składniki na polewę:
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
dodatkowo: kolorowa posypka
Czekoladę drobno posiekać, wsypać do miseczki, dodać masło i mleko. Miseczkę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przestudzić i pędzelkiem posmarować babkę. Udekorować kolorową posypką.
Babka czekoladowa
Mocno czekoladowa babka której smak podkreśla dodatek kawy. Ciasto jest lekkie i puszyste, nie za suche, ale też nie wilgotne, takie w sam raz. Dzięki dodtakowi sera dłużej zachowuje świeżość.
Składniki:
forma o pojemności ok 1,5 litra
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 250 g mąki
- 250 g serka mascarpone - można użyć ricotty, lub serka homogenizowanego
- 2 czubate łyżki kakao
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 100 g gorzkiej czekolady
Mąkę, kakao, sodę przesiać, dodać sól i kawę. Gorzką czekoladę drobno pokroić. Masło utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać żółtka. Kolejno, łyżka po łyżce dodawać na zmianę ser i mąkę. Ucierać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem, dodać czekoladę. Gotową masę wyłożyć do formy wysmarowanej masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
Czekoladę drobno posiekać, umieścić w metalowej miseczce, dodać cukier, mleko i sól. Miseczkę umieścić nad gotującą się wodą, tak by nie dotykała wody. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i pędzelkiem nanieść na babkę. Dowolnie udekorować jajeczkami, cukierkami lub kolorową posypką.
Babka marcepanowa
Babeczka z marcepanem, której nie można się oprzeć :) mocno orzechowa, pachnąca i wilgotna, jednocześnie lekka i puszysta. Prosta w przygotowaniu. Polecam nie tylko od święta.
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
- 150 g masy marcepanowej
- 150 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
- 3 jaja
- 100 g drobnego cukru z wanilią
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 150 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Masę marcepanową schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać razem marcepan, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli, cały czas ubijając cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, dodać kremówkę, wymieszać.
Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić babkę jeszcze chwilę w formie, po czym wyciągnąć ją ostrożnie na kratkę i wystudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wymieszać dokładnie z kremówką. Czekoladą udekorować babkę.
Smacznego :)