Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane krewetki na sałatce z ricottą i wiśniami

Historia powstania tego przepisu była dość zatrważająca, ale szczęśliwie finał okazał się być eksplozją cudownych smaków: pikantnych, kwaśnych oraz słodkich.
Sałatka:
  • Mieszanka sałat z roszponką
  • Serek ricotta ok. 100 g
  • Wiśnie wypestkowane ok. 100 g
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
Winegret:

Wszystkie składniki winegretu mieszamy, dodajemy wypestkowane wiśnie oraz drobno posiekaną papryczkę.

Na sałatę rozkładamy ricottę i polewamy powstałym sosem.

Krewetki – marynata:
  • 400 g surowych krewetek argentyńskich
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru

Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki), czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krewetki umyć i osuszyć – jeśli były mrożone, rozmrozić je przed użyciem.

Przygotowaną wcześniej marynatą obtoczyć krewetki i odstawić do lodówki na ok. 60 minut.

Krewetki nadziewać na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków.

Układać na dobrze rozgrzanym ruszcie i grillować przez ok. 5 – 7 minut aż krewetki zmienią kolor na różowy.

 

Sos słodko-pikantny:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • Sok z limonki
  • 1-2 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 100 ml wody

Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki), czosnek przecisnąć przez praskę  i wrzucić do rondelka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 5 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowy sos przelać do miseczki.

 

Gotowe krewetki układamy na wcześniej przygotowanej sałatce z ricottą i wiśniami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak