Aktualności Doradcy Smaku

original

2. kwietnia - Dzień naleśnika w Anglii

Zwyczaj zapoczątkowała pewna kobieta mieszkająca w Olney, w hrabstwie Buckinghamshire. Była ona tak zajęta smażeniem naleśników, że straciła poczucie czasu i dopiero bijące dzwony kościelne przypomniały jej, że już najwyższy czas iść na nabożeństwo pokutne do Kościoła. Obawiając się spóźnienia do spowiedzi, pobiegła w fartuszku i z chusteczką na głowie do kościoła z patelnią, na której piekł się naleśnik. Do dziś odbywa się tutaj wyścig na trasie z rynku do kościoła a uczestniczki muszą podczas biegu podrzucić naleśnik przynajmniej trzy razy (musi się obrócić w powietrzu). Która pierwsza dobiegnie do kościoła i poczęstuje dzwonnika naleśnikiem - ta wygrywa – dostaje buziaka od dzwonnika.

   

Przepis na naleśniki ze szpinakiem:

Ciasto: 

- 150 g mąki

- 1 łyżeczka cukru pudru 

- 2 jajka

- 240 ml mleka

- szczypta soli

- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju

- olej roślinny do smażenia

Nadzienie:  

 

- Szpinak

- Pieprz mielony Prymat

- masło

-śmietanka lub serek risotta.

- orzeszki pinii

- płatki migdałowe

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu.

Szpinak opłukać, doprawić solą, pieprzem mielonym Prymat, masłem, śmietanką lub serkiem risotta oraz zmieszać ze zrumienionymi orzeszkami pinii. Włożyć nadzienie do wcześniej usmażonych naleśników i zwinąć w koperty. Zapiec całość w piekarniku, wcześniej polewając wierzch masłem lub oliwą, lub usmażyć na patelni – wymaczane w roztrzepanym jajku w płatkach migdałowych.

 

        

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    zChatyNaKoncuWsi

    Bardzo to mylące, dzień naleśnika w UK jest dniem ruchomym i w tym roku to był 4 marca ...

Dodaj komentarz