Aktualności Doradcy Smaku

122

Doradca Smaku express: Ceviche z łososia z awokado, odc. 12

Tym razem letnia i egzotyczna przystawka pochodząca z odległej Ameryki Południowej. Robert Sowa przygotował ceviche, czyli orzeźwiającą sałatkę z marynowaną rybą morską z dodatkiem awokado, melona i granatu.

Ceviche to bardzo oryginalna jak dla naszej strefy klimatycznej potrawa, która idealnie sprawdza się w roli przystawki. To rodzaj sałatki z surową rybą morską marynowaną w soku z cytrusów. Dzięki zawartym w soku z cytrusów naturalnym kwasom, kawałki ryby ulegają ścięciu – „gotują się na zimno”. Brzmi ciekawie? Mam dla Was kilka dodatkowych wskazówek , które pomogą w przygotowaniu tej oryginalnej sałatki.

Szykując się do przygotowania ceviche należy zwrócić szczególną uwagę na świeżość ryby, którą chcemy wykorzystać w sałatce. Sprawdźmy czy nie ma mętnych oczu i czy skrzela są odpowiednio ukrwione. Rybę dobrze jest pokroić na równe kawałki, dzięki czemu białko zetnie się równomiernie we wszystkich kawałkach w momencie zetknięcia się z sokiem z limonki lub cytryny. Pamiętajmy także o przyjętej zasadzie zachowania odpowiednich proporcji ryby w stosunku do soku z cytrusów. Powinno być to mniej więcej 150 ml soku na 500 g ryby.

Mając już bazę, czyli zamarynowaną w soku z cytrusów (najczęściej jest to limonka, ale może być też cytryna lub pomarańcza) rybę możemy przejść do wyboru składników. Ceviche z reguły podaje się z awokado, pomidorami, papryką, selerem naciowym lub świeżymi ogórkami a nawet owocami: pomarańczami, melonem lub mango. Następnie dodaje się pikanterii - np. doprawiając chili pieprz Cayenne, a na końcu wieńczy liśćmi kolendry. Pamiętajmy jednak, że to tylko propozycje i możemy dowolnie zmieniać składniki, dopasowując skład sałatki do własnego gustu kulinarnego.

Ceviche najlepiej podać zaraz po przygotowaniu, dzięki czemu sałatka zachowa świeżość oraz piękne kolory zawartych w niej składników, jak np. awokado, czy melona. Ta pochodząca z Ameryki Południowej przystawka doskonale sprawdzi się na letnie, rodzinne imprezy, czy wieczorne spotkania ze znajomymi.

Robert Sowa przygotował z kolei wariację na temat ceviche z łososiem i awokado w sosie miodowo-musztardowym. Polecam i życzę smacznego!

 

Składniki:
400 g filetu z łososia ze skórą
1 awokado
1 melon gallo
1 czerwona cebula
Ogóreczki konserwowe Smak
1 owoc granatu
1 pęczek kolendry
Do smaku: Chili pieprz cayenne Prymat

Sos:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka Musztardy delikatesowej Prymat
3 łyżki sosu sojowego
Do smaku: Sól morska Prymat

 

Do dekoracji:
100 g prażonych orzeszków ziemnych 

 

 

Przepis znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

Dodaj komentarz