Aktualności Doradcy Smaku

sernik-na-zimno

Lekki i pyszny sernik na zimno

Można przygotować go przez cały rok, ale szczególnie chętnie jadamy go w okresie wiosenno-letnim, kiedy dostępne zaczynają być świeże owoce. Truskawki, jagody lub maliny idealnie pasują do sernika na zimno, którego delikatna, biała masa serowa doskonale komponuje się z soczystymi kolorami tych owoców. Polecamy nasz przepis na sernik na zimno!

Jedno z tych ciast, którego przygotowanie nie wymaga spędzenia całego dnia w kuchni. Wystarczy przygotować lekką serową masę, wyłożyć na nią sezonowe owoce i zalać galaretką. Niektórzy jednak chętnie przygotowują go na okrągłej blasze, a na spód przygotowują lekki i puszysty biszkopt, który dodatkowo pozytywnie wpływa na finalny smak tej pyszności. Nie brakuje też takich, którzy upieczony w domu biszkopt zastępują gotowymi produktami. Nieważne, którą z tych trzech opcji wybierzemy, uzyskamy zawsze smaczne i kremowe ciasto. 

Sernik na zimno można serwować podczas szczególnych okazji, w czasie spotkania z przyjaciółką czy po rodzinnym obiedzie. Również najmłodsi uwielbiają jego delikatny smak i piankową konsystencję, zwieńczoną słodkimi i soczystymi owocami.

Rada: Do sernika na zimno można wybrać dowolne owoce, również te egzotyczne, jak na przykład pomarańcze, mandarynki i kiwi.

Przygotowując to ciasto, nie bez znaczenia pozostaje wybór jaj, które powinny być najwyższej jakości – np. jak te pochodzące od Kurki Wolnej. Należy pamiętać, aby przed dodaniem ich do masy dokładnie je umyć i przelać wrzątkiem.

Czy wiesz, że… aby uniknąć grudek z żelatyny w serniku na zimno, masa serowa i rozpuszczona żelatyna powinny mieć tę samą temperaturę.

Chociaż sernik na zimno jest stosunkowo łatwym i szybkim deserem, należy wykazać się cierpliwością, ponieważ wszystkie jego składniki muszą dobrze stężeć.

Jeśli macie ochotę rozsmakować się w tym delikatnym jak puch i rozpływającym się w ustach smakołyku, to już teraz poznajcie nasz przepis.

Polecamy sernik na zimno z owocami i galaretką

Składniki:
4 opakowania serka homogenizowanego
6 jaj
1 l mleka 3,2%
6 łyżek Żelatyny spożywczej Prymat
1,5 szklanki cukru
125 g masła
Świeże owoce i galaretka – wedle uznania

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem i masłem. Do masy dodać serki i wymieszać. Mleko zagotować i przestudzone wlać do masy wraz z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną. Z białek ubić pianę, dodać do przygotowanej masy i delikatnie połączyć składniki. Gotową masę serową przełożyć wedle uznania do blachy/na spód z biszkoptów i wstawić do lodówki do ścięcia.
Na ściętej masie ułożyć gęsto swoje ulubione owoce i zalać przygotowaną wcześniej galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia galaretki.

 

 

 

Komentarze

  • 1
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Serniki na zimno najbardziej lubimy zwłaszcza truskawkami , malinami :) Ten serniczek też bardzo apetycznie się prezentuje :)

Dodaj komentarz