Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_28470303_s

Kuchnia azjatycka po polsku

Kuchnia azjatycka to temat rzeka. Choć aromatyczny „chińczyk” tak uwielbiany przez Polaków jest już nieźle udomowiony, to kuchnia azjatycka odkrywa coraz nowsze kulinarne strony tego odległego świata.

Wiele kuchni, wiele smaków

Kuchnia azjatycka to tygiel smaków, który nie ma jednej odsłony. Pod tym określeniem kryje się wiele różnorodnych kuchni, bardzo niezwykłych i wyjątkowych.

 

Kuchnia chińska kojarzona jest głównie z wokiem i smażeniem, niemniej ile regionów, tyle odmian jak szanghajska, kantońska, pekińska i wiele innych. Zupełnie inna jest kuchnia japońska oparta na rybach, wodorostach, ryżu i warzywach, a kojarzona głównie z sushi, które podbiło polskie podniebienia i skutecznie konkuruje z tradycyjną kanapką w szeroko dostępnych sushi barach. No i to kuchnia japońska poszerzyła nasze horyzonty o jedzenie pałeczkami. Natomiast zainteresowanie kuchnią indyjską przyniosły restauracje pachnące curry, zaskakujące ostrością smaków, oferujące indyjską wersje podpłomyków – placki naan czy mango lassi – owocowy kefir, doskonale łagodzący palącą ostrość chili. Ostatnie podróże Polaków przyniosły zainteresowanie kuchnia tajską, która jest trochę podobna do kuchni chińskiej, trochę do indyjskiej. 

 

Jednak jej znaczącym wyróżnikiem jest mleko koksowe, które nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Potrawy kuchni tajskiej to także bogactwo kolorów!

Dobra, bo na szybko

Kuchnia azjatycka w szerokim pojęciu tego słowa pojawia się nie tylko przy okazji wizyty w restauracji. Jak zwykle jeśli coś nam smakuje, próbujemy odtworzyć smaki we własnym domu. Kuchnia azjatycka świetnie się do tego nadaje, bo choć egzotyczna ze względu na składniki to także prosta w przygotowaniu. Tym, co zachwyca to fakt, że często są to dania jednogarnkowe, zatem wygodne i szybkie. Nie trzeba obierać ziemniaków, rozbijać kotletów, wystarczy pokrojone mięso i warzywa wrzucić do woka, krótko smażyć. Do dań kuchni azjatyckiej doskonale nadaje się zarówno drób, wieprzowina, wołowina, jak i krewetki. Ulubione warzywa to marchew, papryka, groszek, por, grzyby mung, można też wybrać pieczarki. Jak na razie – nic strasznego. Dla lubiących słodkie smaki –doskonale nada się ananas. Do gotowego dania można dodać ryż lub makaron ryżowy, który nie wymaga gotowania. Szybkie, smaczne i pożywne danie może być gotowe w 20 minut.

 

Jak to jest z dostępnością?

 

Woka można kupić w każdej „sieciówce” z AGD, równie szeroko dostępne są egzotyczne składniki. Powstają też sklepy z kuchniami świata, a w hipermarketach specjalne sekcje. Także w małych sklepach można czasem kupić mleko kokosowe, sos sojowy a nawet nori czy makaron ryżowy. Nie wspominając o sklepach internetowych oferujących kulinarne cuda z najdalszych zakątków świata bez konieczności wychodzenia z domu i przedzierania się przez sklepowe półki.  Niemniej, aby osiągnąć egzotyczny efekt wystarczy czasem jedna nuta smakowa, która nada azjatyckiego charakteru. Na przykład imbir.

 

Przyprawiać po azjatycku

Oczywiście za charakter dania w dużej mierze odpowiadają przyprawy. Gotowym rozwiązaniem jest „Mój przepis na danie chińskie” z gotowymi przepisem na potrawę, z gotową poradą szefa kuchni jak danie można urozmaicić. 

Jak stworzyć własną mieszankę azjatycką?
chili pieprz cayenne lub papryka ostra
cynamon
goździki
curry
imbir
kurkuma
pieprz czarny lub biały

 

 

Polecamy!

Wołowina z imbirem

Składniki:

0,5 kg polędwicy wołowej (opcjonalnie rostbefu wołowego)
2 cebulki dymki
2 białe cebule
3 marchewki
1 cukinia zielona
1 papryka czerwona
100 ml Rosołu wołowego Kucharek
2 łyżki oleju rzepakowy
2 torebki ryżu basmati


Marynata:
1 łyżeczka sambal oelek
Po 1 łyżeczce: Imbiru mielonego, Kurkumy mielonej i Chili pieprzu cayenne Prymat
Dodatki:
3 łyżki ziaren sezamu
Świeża kolendra
Kilka kropel oleju sezamowego

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę – do miseczki dodajemy olej sezamowy, sambal oelek i przyprawy (możemy wymieszać w zakręconym pokrywką słoiku). Mięso myjemy i czyścimy, a następnie kroimy w paski. W misce obtaczamy z połowy proporcji marynaty przygotowane mięso i odstawiamy na 30 minut. Przygotowujemy bulion z kostki (wedle instrukcji na opakowaniu) i odmierzamy potrzebną ilość oraz warzywa: obrane i umyte marchewki i cukinie kroimy w cienkie plasterki, obrane cebule w piórka, paprykę w paseczki, dymkę siekamy na grubsze kawałki. Następnie w szerokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy zamarynowane wcześniej mięso i przesmażamy z obu stron ok. 2 minut. Mięso wykładamy na papierowy ręcznik, a do naczynia wrzucamy przygotowane warzywa. Chwilę przesmażamy, zalewamy przygotowanym bulionem i pod przykryciem dusimy ok. 15-20 minut. Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Po 20 minutach do warzyw dodajemy resztę marynaty i gotujemy aż sos zgęstnieje. Mięso łączymy z warzywami, mieszamy i gotujemy ok. 1 minutę. Wołowinę z warzywami podajemy w miseczce z ryżem basmati, dekorując listkami świeżej kolendry i posypując prażonymi ziarnami sezamu i polewamy paroma kroplami oleju sezamowego.

Zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Składniki dla 4 osób:
800 ml bulionu z kurczaka
8 krewetek 16/20
½ zmiażdżonej łodygi trawy cytrynowej
1 liść limonki kaffir
1 łyżka pasty Tom ka
2 łyżki soku z cytryny
200 g piersi z kurczaka
1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry
1 drobno pokrojona dymka
40 g marchwi
40 g selera
40 g pora
40 g mieszanych kiełków
1 ząbek czosnku
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżeczka sosu sambal oelek
Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:
Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa (marchew, seler, por, dymka). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem. Doprawić imbirem i sosem sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę Tom ka, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Chińskie danie

Składniki:
400g piersi z kurczaka
300g ryżu
2 łyżki oleju
1 opakowanie Mój przepis na... danie chińskie Prymat
4 pokrojone pieczarki
¼ pokrojonej papryki czerwonej
¼ pokrojonej papryki żółtej
¼ pokrojonej papryki zielonej
300 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Podczas smażenia mięsa dodaj 4 pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę.
Zawartość torebki wsypać do 300 ml zimnej wody, dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Całość zagotować - mieszając, aby się nie przypaliło. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 min od czasu do czasu mieszając. Danie jest gotowe! Smacznego! Danie można podawać z surówką z kapusty pekińskiej.

Rada Szefa Kuchni:
Jeżeli potrawa jest zbyt gęsta można dodać trochę wody, a ryż powinien być ugotowany na sposób al dente, dzięki temu zachowa swoje najlepsze właściwości.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    bardzo zgrabne przepisy, brakuje sporo skladnikow ale do przyjecia. http://ekawy24.pl/

Dodaj komentarz