Aktualności Doradcy Smaku

ds.s04e01-r09-copy-7_012

Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3

W jaki sposób przygotowujecie zwykle boczek surowy? Dzisiaj Doradca Smaku udowodni, że dorodny kawałek warto wykorzystać nie tylko jako dodatek do jajecznicy lub kapusty, lecz jako samodzielne danie głównie. Umożliwi nam to stara francuska metoda przyrządzania i konserwowania żywności, a mianowicie konfitowanie. Zapraszamy.

Ciekawym pomysłem będzie użycie młynka do kawy do zmiksowania całych ziaren kolendry i gorczycy, tak by stworzyły świeżą i aromatyczną marynatę do mięsa. Tak obsypany piękny kawałek boczku zasypmy solą gruboziarnistą i umieśćmy na około 12 godzin w lodówce, aby świeżo roztarte przyprawy przeniknęły do środka i połączyły się z naturalnymi walorami mięsa. Teraz już nasze danie jest gotowe do konfitowania – czyli dawnej i w kuchni polskiej rzadko stosowanej  metody przygotowywania żywności polegającej na gotowaniu w głębokim oleju w niezbyt wysokiej temperaturze. Mięso przyrządzone w ten sposób zawsze się udaje i smakuje wybornie – wcale nie jest tłuste, lecz staje się delikatne, miękkie i bardzo aromatyczne. Dawniej konfitowana żywność spożywana była przez wszystkie warstwy społeczne, dzisiaj uznaje się ją za wysoce wykwintną.

Do takiego boczku doskonale pasuje sałatka głównie w warzyw marynowanych – selera, ogórków konserwowych, świeżego zielonego jabłką. Brakującym elementem potrawy będą smażone na klarowanym maśle pieczarki i szalotka. Boczek uwielbia towarzystwo chrzanu, więc dla zwolenników ostrzejszych smaków polecamy jego dodatek.

Składniki:
1 kg boczku surowego w kawałku
1,5 l oleju rzepakowego
8 pieczarek
3 szalotki
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka masła klarowanego
Sól gruboziarnista Prymat
Do smaku: Gałka muszkatołowa, Kolendra cała, Gorczyca cała, Pieprz czarny Prymat

Sałatka:
Seler sałatkowy Smak
Kilka Ogórków konserwowych Smak
1 zielone jabłko
Koperek świeży

Sos chrzanowy:
2 łyżki Chrzanu tartego Smak
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania:

Do młynka (może być do kawy) wsypujemy gałkę, kolendrę oraz gorczycę i mielimy. Boczek nacinamy, obtaczamy w zmielonych przyprawach, posypujemy solą gruboziarnistą, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 12 godzin do lodówki. Następnie usuwamy nadmiar soli, przekładamy do garnka, zalewamy olejem (do wysokości mięsa) i gotujemy ok. 2 godzin na małym ogniu. Po tym czasie boczek kroimy na grube plastry i obsmażamy z obu stron na odrobinie oleju z gotowania.

Szalotki kroimy na pół i gotujemy 2-3 min w wodzie z odrobiną cukru i soli. Następnie blanszujemy w zimnej wodzie i dzielimy na warstwy i osuszamy. Kapelusze pieczarek obsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Dodajemy sól i pieprz, odparowujemy. Na tej samej patelni układamy szalotki krawędziami na dół i smażymy aż krawędzie się zrumienią.

Sałatka: do miski przekładamy seler, pokrojone w paski ogórki oraz zielone jabłko. Posypujemy solą i pieprzem. Całość skrapiamy olejem. Możemy dodać odrobinę świeżego koperku.

Sos chrzanowy: składniki sosu dokładnie mieszamy.

Na talerzu robimy krople z sosu, a na to układamy pieczarki z szalotką, plaster boczku oraz sałatkę. Można ozdobić świeżym koperkiem oraz olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).

Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Takie domowe wyroby są najpyszniejsze.

Dodaj komentarz