Aktualności Doradcy Smaku

screen-shot-2014-02-12-at-18.02.22_fit-800-600

Doradca Smaku: Kawior z bakłażana

Inaczej nazywany jest oberżyną lub gruszką miłości. Kulinarnie doskonały i świetnie poddający się różnym sposobom przyrządzenia. Dzisiaj Doradca Smaku proponuje podać go w nietypowy i nieco przewrotny sposób – mianowicie w formie kawioru. Zaciekawieni?

Co wyniknie z połączenia niskokalorycznego, sprzyjającego osobom będącym na diecie bakłażana wyrazistymi w smaku: cebulą czerwoną, pomidorami suszonymi, kaparami, czosnkiem oraz anchois?  Koniecznie sprawdźcie ten fantazyjny przepis.

Składniki:
2 bakłażany
3 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
20g Pomidorów suszonych Smak
10g Kaparów Smak
10g anchois
10ml octu winnego czerwonego
1 pęczek natki pietruszki
50 ml oliwy z oliwek
Chilli pieprz cayenne Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i dodatkowo nacinamy miąższ w „kratkę”.

Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki i wkładamy go w nacięcia na bakłażanie. Bakłażany układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.

Anchois, kapary, czosnek, cebulę czerwoną, suszone pomidory  drobniutko siekamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy do niego anchois, cebulkę, pomidory suszone, kapary, czosnek i wszystko mieszamy i podsmażamy.

Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oddzielamy  łyżką miąższ od skórki. Skórki wyrzucamy, a miąższ dodajemy do garnka z podsmażonymi warzywami.

Doprawiamy wszystko chilli, ziołami prowansalskimi,  mieszamy i na wolnym ogniu odparowujemy wodę. Dolewamy ocet winny czerwony i oliwę z oliwek i dalej parujemy. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    przydatny przepis,na pewno skożystam
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Prezentuje się znakomicie :)

Dodaj komentarz