Aktualności Doradcy Smaku

ds.s03realizacyjnie_009_fit-800-600

Doradca Smaku: Sos pieczarkowy z kurczakiem

Sos pieczarkowy z kurczakiem

2 piersi z kurczaka

Z czym najczęściej podajecie kurczaka? Najlepiej smakuje z sosem grzybowym - spróbujcie koniecznie sos pieczarkowy polecany przez Doradca Smaku:

 

 

 

Sos pieczarkowy:

250 g pieczarek

sok z 1/2 cytryny

2 szalotki

75 ml Rosołu z kury Kucharek

50 ml białego wytrawnego wina

100 ml śmietany 36%

2 łyżeczki masła

3 łyżeczki Chrzanu tartego Smak

Oliwa z oliwek

Do smaku: Cząber, Papryka słodka mielona, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki. Posypujemy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka z obu stron przez około 4-5 minut. Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

 

Sos:

Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka, wrzucamy posiekane w piórka szalotki i smażymy krótką chwilę. Następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz cząbru. Podsmażone pieczarki oraz cebulę przekładamy sitko. Na tę samą patelnię wlewamy rosół z kury oraz wino i redukujemy sos mniej więcej do połowy objętości. Po zredukowaniu powoli wlewamy śmietanę. Przyprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Dodajemy masło oraz chrzan, mieszamy. Na koniec wrzucamy osączone z tłuszczu i wody pieczarki.

 

Gdy sos jest gotowy, kurczaka w naczyniu żaroodpornym wstawiamy na około 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Po wyjęciu mięso kroimy w poprzek, układamy na talerzu i polewamy sosem pieczarkowym.

 

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Witam, wyglada smacznie. A może inna śmietana zamiast 30%?? Proszę zaproponować sałetke nisko kaloryczna pasującą do dania.
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    takie jedzonko jest bardzo smaczne :)
  • 0
    ladny_widok
    Opublikowano

    Okatina

    proste i smaczne...

Dodaj komentarz