Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_59426519_s

ABC pieczenia, czyli niezbędnik domowego cukiernika

Czasami zdarzają się sytuację, w których nieoczekiwanie dowiadujemy się o wizycie gości. Warto wtedy w kilka chwil wyczarować w naszej kuchni słodkie smakołyki, którymi będziemy mogli poczęstować niezapowiedzianych gości. Aby jednak usprawnić pieczenie ciast należy być odpowiednio do tego przygotowanym.


Aby pieczenie stało się prawdziwą przyjemnością, a aromatyczny zapach przygotowanego ciasta unosił się po naszym domu – należy się wcześniej odpowiednio do tego przygotować. W ten sposób nie tylko usprawnimy naszą pracę, ale też nie będziemy musieli za każdym razem zachodzić w głowę o to, czy nie brakuje nam potrzebnych akcesoriów. Poniżej prezentujemy niezbędnik ,,domowego cukiernika", z którym pieczenie stanie się prawdziwą przyjemnością. Zawieramy w nich zarówno potrzebne akcesoria kuchenne, jak też najważniejsze składniki, które w ciągu chwili pozwolą nam wyczarować prawdziwe pyszności.


Niezbędne akcesoria kuchenne


Każde z ciast wymaga innej foremki. Dlatego warto zaopatrzyć się w standardowe i najczęściej używane blachy. W ten sposób nie będziemy mieli problemu z brakiem odpowiedniej foremki i nie będziemy musieli ograniczać swoje wypieki do dostępnych w kuchni form. Ważnym kuchennym akcesorium jest również waga i miarki do odmierzania składników. Unikniemy w ten sposób użycia złych proporcji składników, które mogą niekorzystnie wpłynąć na przygotowane ciast. Częstym problemem „domowych cukierników” jest też brak papieru do pieczenia. Wykładając nim blachę nie musimy już dodatkowo smarować jej żadnym tłuszczem. Co więcej, używając papieru do pieczenia nie musimy się martwić o przypalenie ciasta od spodu. Dzięki jego zastosowaniu w szybki i prosty sposób będziemy mogli wyjąć przygotowane smakołyki.

 

Jakie produkty warto zawsze mieć w domu?


Chociaż upieczenie bardziej złożonego ciasta wymaga wcześniejszego przygotowania, to jednak jest kilka takich wypieków, które można wyczarować z praktycznie zawsze dostępnych w naszych domach produktów. Do takich ciast należy tradycyjny biszkopt, który niesłusznie przez wiele osób uważany jest za trudny i skomplikowany. Do jego przygotowania wystarczą nam zaledwie jajka, mąka i cukier. Od naszych inspiracji i pomysłów zależy czy udekorujemy go owocami i galaretką. Kluczowym elementem przy jego przygotowaniu są jajka, które w znacznym stopniu wpływają na kolor i puszystość ciasta. Dlatego warto zaopatrzyć się w jaja pochodzące ze sprawdzonego źródła jak np. od Kurki Wolnej.
Nawet najprostsze ciasto to doskonały dodatek do popołudniowej kawy.

Komentarze

  • 0
    tulips
    Opublikowano

    motylekgoha

    lepiej zjeść ciasto domowe bo wiadomo co się do ciasta dodało(domowe ciasto nie zawiera E....)

Dodaj komentarz