Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_77697730_s

Kaczka duszona z jabłkami Mirosława Drewniaka

Kaczka duszona z jabłkami to kolejne danie z cyklu tradycyjnych dań śląskich. To potrawa znana w całej Polsce i nie ma co ukrywać, po prostu przepyszna. Takie klasyki warto umieć przyrządzić w domu - nigdy nie wychodzą z mody i zawsze robią wrażanie na naszych gościach.

 

 

Krok 1 – lista zakupów

2 kaczki

5-6 kwaśnych jabłek

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonego majeranku (lub pół świeżego z doniczki)

4 ząbki czosnku

1 szklanka wytrawnego białego wina

 

Krok 2

Z kaczek usuń kupry i szyje, skórę oczyść dokładnie z resztek piór.

 

Krok 3

Czosnek rozetrzyj z solą i majerankiem. Natrzyj nim oba ptaki.

 

Krok 4

Jabłka umyj i pokrój w plastry (nie obieraj i nie wydrążaj). Plastrami jabłek obłóż kaczki i pozostaw na minimum 24 godziny.

 

Krok 5

Następnego dnia oczyścić kaczki z jabłek (jabłek nie wyrzucaj).

 

Krok 6

Kaczki zrumień w brytfance w mocno nagrzanym piekarniku do temp. 240 st. C i zasyp jabłkami z marynaty. Dodaj wino i duś do miękkości w tej samej wysokiej temperaturze.

 

Krok 7

Gotowe kaczki wyjmij z duszenia i podziel na porcje.

 

Krok 8

Pozostałe w brytfance uduszone jabłka zmiksuj i przetrzyj prze sito, do uzyskania jednolitego sosu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Sos podawaj osobno.

 

 

Mirek Drewniak

Członek Klubu Szefów Kuchni. Znany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005. Więcej

 

Jeszcze więcej przepisów na kaczkę naszych użytkowników znajdziesz TUTAJ

Komentarze

  • 1
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    niech no tylko podrosną mi trochę kaczki, to zrobię takie pyszności :)
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Niezwykle smakowita propozycja :) Niebo dla kubków smakowych :D
  • 0
    20150517_195210
    Opublikowano

    agaK.

    Kazki nigdy nie przyrządzałam bo osobiście nie przepadam za jej smakiem, ale dobra kaczka zawsze wydawała mi się wyzwanie dla kucharza, myślę że skorzystam z tego przepisu przy okazji rodzinnego większego spotkania albo na święta:)

Dodaj komentarz