Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_59334831_s

Śląska rolada wołowa wg. Mirosława Drewniaka

Dzisiaj kolejne tradycyjne danie śląskie – rolada wołowa. To potrawa uwielbiana przez mieszkańców regionu i bardzo popularna. Często serwowana z kluskami śląskimi. Danie idealne na niedzielny obiad – niestety dość ciężkie i treściwe, ale czasami warto zgrzeszyć.

 

Krok 1 – lista zakupów

1,2 kg udźca wołowego bez kości

300 g boczku wędzonego

2 śląskie kiełbaski

2 cebule

2 marchewki

4 duże ogórki kiszone

1 szklanka mąki

3 łyżki smalcu

3 łyżki musztardy

Sól, pieprz

Krok 2

Mięso pokrój na 8 równych kotletów i rozbij na płaty.

Krok 3

Każdy płat mięsa posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem.

Krok 4

Na mięsie układaj w równych proporcjach wszystkie składniki: po kawałku kiszonego ogórka, kiełbaski, cebuli, marchewki.

Krok 5

Mięso dokładnie zwiń, tworząc roladki i zwiąż białą sparzoną nitką.

Krok 6

Pozostałe z nadziewania składniki pokrój w kosteczkę.

Krok 7

Zwinięte rolady obtocz w mącę i obsmaż do zrumienienia na rozgrzanym smalcu, podlewaj wodą i duś 50-60 minut pod przykryciem.

Krok 8

Wyjmij rolady i odwiń ze sznurka.

Krok 9

W razie potrzeby zagęść sos mąką.

Krok 10

Oczyszczone ze sznurka rolady umieść w sosie i podduś. Danie podawaj kluskami śląski lub ulubionymi warzywami czy surówką.

 

 

Mirek Drewniak

Członek Klubu Szefów Kuchni. Znany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005. Więcej

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz