Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_62867846_s

Ladenia, czyli grecka pizza bez sera wg Teo Vafidisa

Marzą Wam się greckie wakacje? Już dziś możecie poczuć smak tego słonecznego kraju, a konkretnie jednej z greckich wysp, przygotowując danie zwane ladenia, według przepisu Teo Vafidisa. 

 

Ladenia zwana również chlebem oliwnym to grecka potrawa w stylu pizzy, wywodząca się z małej (36 km²) greckiej wyspy Kimolos położonej w archipelagu Cyklad na Morzu Egejskim. Przygotujcie ją koniecznie, a przekonacie się, jak smakuje pizza bez sera. Smacznego.

 

Krok 1 - lista zakupów  

mąka pszenna - 1 kg

letnia woda - ok. 1 szklanki

drożdże suszone - 20 g

cebula czerwona pokrojona w piórka - 2 szt.

pomidory świeże pokrojone w plastry - 3 szt.

pulpa pomidorowa - 4 łyżki

ziarno sezamowe - 2 łyżki

mięta suszona - 1 łyżeczka

sól morska - 1 łyżeczka

oliwa z oliwek Extra Virgin - 200 ml

 

Krok 2

W dużej misce rozpuszczamy drożdże z niewielką ilością wody.

 

Krok 3

Stopniowo dodajemy mąkę i wodę.

 

Krok 4

Wyrabiamy ciasto o jednolitej, zwartej konsystencji, a następnie o rozwałkowujemy na grubość około 2 centymetrów, podsypując mąką, by się nie kleiło.

 

Krok 5

Dużą blaszkę do pieczenia smarujemy obficie oliwą z oliwek, a następnie wylepiamy spód ciastem, lekko uciskając palcami. Odstawiamy na 20 minut, by wyrosło.

 

Krok 6

Powierzchnię ciasta smarujemy pulpą pomidorową, a następnie posypujemy cebulą i rozkładamy równomiernie plasterki pomidora.

 

Krok 7

Całość oprószamy solą morską, miętą i sezamem.

 

Krok 8

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut, aż się zarumieni.

 

 

Krok 9

Kroimy, zjadamy i oceniamy smak pizzy w greckim stylu. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    czy aby na pewno podano odpowiednie proporcje?na 1 kg mąki 1szkl.wody????
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    super super

Dodaj komentarz