Aktualności Doradcy Smaku

cytrusy

Słodki smak cytrusów

Niegdyś pomarańcze to był owoc marzeń, od lat 70-tych za Gierka „rzucany” do sklepów przed świętami, rozjaśniał smutną rzeczywistość i przywodził na myśl bogactwa zachodniego świata. Dziś cytrusy stanowią owoc równie dostępny i tani jak polskie jabłka.

O tej porze roku, czyli w okolicach marca, kwietnia pomarzyć można o rodzimych sezonowych owocach. Dlatego też stoiska warzywne oferują szeroki asortyment owoców egzotycznych, a ich największą reprezentacją są cytrusy. Najszerzej dostępne są teraz pomarańcze, także te czerwone, mandarynki, klementyki, grejpfruty – różowe, żółte i zielone, a także największe i najmłodsze w kuchni polskiej - pomelo. Nasze cytrusy pochodzą głównie Grecji, Hiszpanii, Włoch, Maroka, Turcji a nawet Argentyny czy RPA.

O właściwościach cytrusów sporo wiemy. Są zdrowe i powszechnie cenione szczególnie przez kobiety. Są niemal obowiązkowym składnikiem wielu diet odchudzających, ponieważ zawierają mało cukrów, mają też niski indeks glikemiczny, zatem na długo utrzymują poczucie sytości. Szczególnie zimą i na wiosnę chętnie po nie sięgamy, bo są namiastką lata – piękne, okrągłe owoce w soczystych barwach słońca. Zwykle stanowią zdrowy deser lub też sycące drugie śniadanie. Coraz częściej trafiają też do sałatek i to nie tylko owocowych, także tych wytrawnych. Cytrusy szczególnie dobrze komponują się z delikatnym mięsem z kurczaka lub kaczki, które lepiej smakują w towarzystwie wyrazistego smaku słodko-kwaśnego cytrusów.

Cytrusy, np. pomarańcze podkreślają smak kopru włoskiego, a ciekawym sezonowym dodatkiem może być jarmuż. Z cytrusów można przyrządzić prostą sałatkę z dodatkiem mięty i cebuli. Pomarańcze i grejpfruty pasują też do śledzi i przegrzebków. Można z nich nawet przyrządzić… kompot. Zatem korzystajmy z dobrodziejstwa cytrusów! Niech nas zainspirują kulinarnie i powalą odkryć nowe połączenia smaków.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Piersi z kaczki w sosie pomarańczowym

 

2–3 filety z piersi kaczki (75 dag),

1 łyżka oleju,

Majeranek Prymat,

Przyprawa do potraw Kucharek,

Pieprz czarny mielony Prymat

Sos owocowy:

20 dag suszonych moreli,

1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Filety umyć, osuszyć, natrzeć Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem oraz majerankiem i odstawić na 1 godz. do lodówki. Potem posmarować olejem i upiec na ruszcie lub w piekarniku (pod rusztem postawić naczynie na skapujący tłuszcz).

Przygotować sos:

W sokowirówce przygotować sok z pomarańczy. Morele umyć, obsączyć i moczyć 2 godz. w soku z pomarańczy. Przełożyć razem z sokiem do rondla, dodać 1–2 łyżki tłuszczu od smażenia mięsa i podgrzewać na małym ogniu.

Mięso pokroić na niezbyt grube plastry, włożyć do sosu i dusić na małym ogniu 10 min.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką z pomarańczami.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszne jedzonko :)

Dodaj komentarz