Aktualności Doradcy Smaku

prymat-3.12.2014166743_fit-800-600

Jak barszcz, to tylko z pasztecikami

Jak głosi tradycja na stole powinno się znaleźć 12 potraw wigilijnych – tyle co miesięcy w roku czy apostołów. Spróbowanie ich wszystkich gwarantuje szczęście przez cały rok.

 

Dania powinny być tradycyjnie postne, czyli bezmięsne. Jednak każde danie czy składnik ma swoje znaczenie, także zdrowotne. A słowo postne nie oznacza ubogo, a wręcz przeciwnie – pomimo ograniczeń stół ugina się pod ciężarem wykwintnych dań. W tym dniu na stole królują ryby. Oczywiście jest to głownie karp wigilijny i śledzie, potrawy z nasion takich jak groch, mak, a do tego kapusta, grzyby, postny barszcz. Nie może też zabraknąć kompotu z suszu, który ułatwia trawienie po uczcie.

 

Klasyczne potrawy wigilijne to barszcz z grzybami, uszkami lub pasztecikami, od których zaczynamy wieczerzę. Proponujemy, aby do barszczu zaserwować paszteciki z żurawinowym „twistem”. Z jednej strony do ukłon w stronę tradycji, z drugiej zaś – ciekawy pomysł na urozmaicenie smaku. Każdego zaskoczy słodko-kwaśny smak żurawiny w klasycznym na pierwszy rzut oka paszteciku.

 

Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną

 

Składniki dla 4 osób:

 

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

300 g pieczarek

200 g borowików mrożonych

2 białe cebulki

3 łyżki masła klarowanego

3 łyżki suszonej żurawiny

Natka pietruszki suszona, Papryka słodka mielona Prymat

2 łyżki koperku

2 żółtka

Sól morska i Pieprz czarny mielony Prymat

 

Przygotowanie:

Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozmrozić. Przygotować farsz: grzyby i cebulę umyć i obrać, posiekać odpowiednio na plasterki i w pióra. W głębokim rondelku rozgrzać masło, wrzucić grzyby i cebulę i dusić do miękkości. Ostudzić, wymieszać z posiekanym wcześniej koperkiem i suszoną żurawiną.

Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na prostokąty o szerokości 10 cm. Na podstawę każdego, w 2 cm odstępie od krańca nakładać farsz i zawinąć z drugiej strony, zlepiając brzegi. Przełożyć na blachę do pieczenia i gotową roladę pokroić na kawałki o wielkości 3 cm. Wierzch każdego posmarować rozmąconymi uprzednio żółtkami i wedle uznania posypać słodką papryką. Gotowe paszteciki piec w nagrzanym piekarniku, w 175 stopniach ok. 15 minut na złoty kolor.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz