Aktualności Doradcy Smaku

prymat-3.12.2014166797

Bożonarodzeniowe zupy

Zupy są ważnym elementem świątecznych posiłków. Doskonale rozgrzewają przybyłych gości i zaspakajają pierwszy głód. Boże Narodzenie w  wielu domach nie mogą obyć się bez zupy rybnej – podajmy ją z oryginalnym dodatkiem. W świąteczne dni możemy dodatkowo zaserwować coś niestandardowego, co powiecie na inspirację z odległej Kanady, czyli świąteczną zupę pomidorową z ginem?

 

 

 

Zupa rybna Konrada Birka z grzybami, suszonymi pomidorami i koperkiem

Składniki:

80 g świeżego łososia

80 g sandacza

80 g dorsza

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka masła

Pieprz cytrynowy

50 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików

100 g pokrojonej w kostkę włoszczyzny

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

1 litr bulionu warzywnego

60 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów

100 ml śmietany

kilka gałązek posiekanego koperku

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pieprz cytrynowy, sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone ryby pokrój w kostkę, rozłóż na blasze, skrop oliwą i oprósz pieprzem cytrynowym. Ryby wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, wyjmij i ostudź.

Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmaż borowiki, dodając włoszczyznę i ząbki czosnku. Wlej wino bulion,  całość gotuj, dodając suszone pomidory i śmietanę. Pod koniec gotowania dodaj kawałki upieczonych ryb i koperek. Zupę dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, pieprzem cytrynowym i sokiem z z cytryny.

 

 

Zupa rybna Tomasza Jakubiaka z szyjkami rakowymi w cieście

Składniki:

4 pietruszki

3 marchewki

kawałek selera naciowego

1 bulwę kopru włoskiego

3 ząbki czosnku

2 papryczki chili

2 cebule

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżka oliwy

1 gałązka tymianku

1 tuszka karpia

2 płotki

1 okoń

3 raki

1 gwiazdka anyżu

kilka ziaren ziela angielskiego

koniak do smaku

1 puszka pomidorów

Sól, pieprz do smaku

½ łyżeczki kurkumy

2 jajka

½ szklanki mąki kukurydzianej

Woda mineralna

Garść szyjek rakowych

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz, umyj i pokrój na kawałki. Na patelni, na 1 łyżce rozgrzanego oleju rzepakowego i 1 łyżce oliwy lekko przesmaż warzywa, a następnie dodaj 1 gałązkę tymianku i podzielone na kawałki ryby.

Dorzuć anyż i kilka ziaren ziela angielskiego, wymieszaj i podsmażaj, mieszając, jeszcze 1-2 minuty. Podlej odrobiną koniaku i flambiruj. Następnie zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Całość zmiksuj i dodaj przesmażone pomidory . Całość dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu i przetrzyj przez sito.

Z jajek, mąki kukurydzianej, odrobiny wody mineralnej i szczypty soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Szyjki rakowe obtocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Zupę podawaj z szyjkami rakowymi.

 

 

Kanadyjska świąteczna zupa pomidorowa z ginem <przepis Marka Widomskiego>

Składniki:

50 ml klarowanego masła

4 plastry bekonu

250 g pokrojonych w plastry pieczarek

5 świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów

2 drobno pokrojone ząbki czosnku

Pieprz i sól do smaku

500 ml bulionu

5 g świeżego tymianku

75 ml wytrawnego ginu

250 ml śmietany

 

Sposób przygotowania:

 

W garnku rozgrzej masło, dodaj bekon i pieczarki, posyp świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem przesmaż kilka minut. Następnie dodaj pomidory oraz ząbki czosnku. Całość jeszcze chwilę smaż, a następnie wlej bulion, dodaj tymianek, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Gotuj przez 10 minut.  Zestaw z ognia, lekko przestudź i zmiksuj na kremową konsystencję. Dodaj gin, ponownie postaw na małym ogniu i gotuj ok. 8 minut. Przed samym podaniem dodaj śmietanę i już nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj z grzankami tymiankowymi.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz