Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_60381953_s

Wiesław Bober prezentuje kuchnię Sudetów

Kuchnia sudecka jest bardzo różnorodna i wielokulturowa. Jej siłą jest również bogactwo regionalnych produktów, m.in.: dziczyzny, ryb i grzybów. Dziś zapraszamy na górską zupę cebulową. Smacznego! 

 

 

Krok 1 – lista zakupów

5 cebul

500 ml bulionu wołowego

50 g oscypka

250 ml białego wina

100 g masła

chleb na tosty

sól, pieprz

 

Krok 2

Cebulę pokrój w półksiężyce i usmaż na maśle.

 

Krok 3

Gdy cebula się zeszkli, zalej ją białym winem, a następnie wywar zredukuj o połowę.

 

Krok 4

Do zredukowanego wywaru dolej bulion i doprowadź do wrzenia.

 

Krok 5

Zupę przelej do miseczek i zasyp tartym oscypkiem.

 

Krok 6

Tak przygotowaną zupę cebulową podawaj z tostem.

Komentarze

Dodaj komentarz