Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_52289552_s

Sezon na jabłka

Jabłka już od czasów antycznych i biblijnych miały niezwykle szeroką symbolikę. Dziś to symbol owocowej polityki…

 

O jabłkach w ostatnich dniach powiedziano już chyba wszystko. Wiemy, że z naszych jabłek możemy być dumni. Wiemy też, że warto jeść jabłka, aby nie tylko wesprzeć polskich rolników, ale też dlatego, że jabłka są po prostu smaczne i zdrowe, a do tego tanie.

 

Odmian jabłek jest około 10 tysięcy, jednak wystarczy jedno jabłko dziennie, aby w pełni czerpać z jego zdrowotnych walorów. Pippin, rome baeuty, red delicous, granny smith czy macintosh to nazwy popularnych odmian jabłek. Więcej nam mówią takie nazwy jak szara reneta, antonówka czy papierówka. Niemniej czy to swojskie nazwy czy dostojne zagraniczne nazwy odmian – warto wybierać jabłka uprawiane w Polsce. 

 

Zwykle jabłka jadamy jako samodzielną przekąskę. Powstał nawet pomysł, aby przekazać jabłka do szkół jako zdrowe drugie śniadanie. Jednak wracając do kulinariów… Jabłka to baza do przyrządzania przede wszystkim pysznych deserów, rzadziej potraw wytrawnych.  Z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatowej, goździków czy ziela angielskiego desery z jabłkami nabiorą intrygującego i bogatego smaku. Jabłka można też suszyć – takie chipsy to smaczna przekąska, o wiele zdrowsza niż chipsy ziemniaczane. A kompot z jabłek z dodatkiem cynamonu dobrze schłodzony orzeźwi w sierpniowe upały, a serwowany na ciepło rozgrzeje we wrześniu, kiedy zrobi się chłodniej.

 

Jabłka to głównie witaminy i minerały – w tym witamina C. Cenione są również za dużą zwartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny, co oznacza, że węglowodany zawarte w jabłku uwalniają się powoli, co zapewnia długie uczucie sytości. Ponadto jabłka są niskokaloryczne i maja zdolność wiązania złego cholesterolu, jak i niektórych metali ciężkich. Zatem to prawdziwa kopalnia zdrowia i magazyn witamin – świetny na jesień i zimę.

 

Z jabłek można przygotować kompoty, ciastka i inne desery. Niemniej jabłka wspaniale uzupełniają smaki mięs i ryb, sałatek owocowych i warzywnych, nadają się na musy i dżemy.  W polskiej kuchni z jabłek przyrządza się doskonałe szarlotki, ryż z jabłkami, kompoty i soki, jabłkami można faszerować naleśniki, a także pierogi. Natomiast pieczona kaczka z jabłkami to doskonałe danie główne znane od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. A jakie są Wasze pomysły na jabłka?

 

WĄTRÓBKA Z INDYKA PODANA NA AROMATYCZNYCH JABŁKACH Z MAJERANKIEM

 

Składniki dla 4 osób:

600 g wątróbki z indyka

Musztarda delikatesowa Prymat

Majeranek otarty Prymat

1 łyżeczka Pieprzu kolorowego Prymat

¼ szklanki oleju słonecznikowego do smażenia

4 łyżki mąki pszennej

Sok z 1 cytryny

4 winne jabłka

3 łyżki masła

2 łyżki miodu pszczelego

50 ml winiaku

500 ml mleka

4 gałązki rozmarynu do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodając majeranek, winiak, miód pszczeli i kolorowy pieprz.

Wątróbkę delikatnie posmarować musztardą, oprószyć mąką, usmażyć, ułożyć na aromatycznych jabłkach, udekorować gałązką rozmarynu i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem.

 

KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI

 

Składniki dla 4–6 osób:

1 kaczka

Majeranek, Rozmaryn, Sól morska Prymat

60 dag jabłek niezbyt kwaśnych

tłuszcz z kaczki 2 łyżki świeżego masła

1 ząbek czosnku

do przybrania: liście sałaty lub jarmużu

do pieczenia: 2 łyżki świeżego masła

 

Sposób przygotowania:

Kaczkę sprawić, opłukać, natrzeć w środku i na wierzchu solą i zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem i rozmarynem. Odstawić co najmniej na 1 godzinę. Jabłka opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, jabłka włożyć do środka i kaczkę zaszyć lub dokładnie spiąć. Kaczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia na gorącym tłuszczu, polać tłuszczem, skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1-2 godziny, polewając sosem i skrapiając wodą. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje, jabłka wyjąć i obłożyć nimi kaczkę na półmisku, polać sosem od pieczenia. Resztę sosu podać w sosjerce. Przybrać zieleniną. Podawać z białą kapustą lub burakami.

 

ZUPA "KAPRYS OGRODNIKA"

 

Składniki dla 4-5 osób:

5 dużych jabłek (około 1 kg)

1/2 szklanki mleka

1 szklanka śmietanki 18-procentowej

2 łyżki cukru

po 1 małej łyżeczce cukru waniliowego i Cynamonu mielonego Prymat

1 łyżka budyniu waniliowego

skórka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

2 jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, rozgotować  w 3 szklankach wody i przetrzeć przez sito. Do musu dodać skórkę´ cytrynowa,  szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Budyń rozprowadzić zimnym mlekiem, wlać do gorącego musu jabłkowego i mieszając, chwilę gotować. Pozostałem jabłka obrać, zatrzeć na tarce z małymi otworami i dodać do zupy. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietanką. Jeśli zupa jest za gęsta, rozrzedzić mlekiem. Podawać letnią lub zimną, z biszkoptami.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz