Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_43942398_xs

Sezon: Czerwiec ma smak truskawek

Truskawki co roku mają moc obezwładniającą, co widać nawet po facebooku, serwisach czy magazynach kulinarnych. Ich apetyczna barwa, kuszący aromat i rozbudzający wspomnienia z dzieciństwa smak sprawiają, że każdy z niecierpliwością czeka na pierwszą miseczkę truskawek.

Do szczęścia wystarczy smak naturalnych, najlepiej polskich truskawek. Odrobina śmietany, trochę cukru, a dla niektórych … solo, czyli bez jakichkolwiek dodatków. Po pierwszym upojeniu truskawkowym smakiem przychodzi czas na kulinarne eksperymenty. Truskawki to wdzięczny obiekt – inspiruje zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i bardziej współczesnej.

Krótki sezon na truskawki sprawia, że w czerwcu wszystko ma smaki truskawek – tarty, gofry, naleśniki, słodkie pierogi i knedle, koktajle oraz wszelkie inne desery. Truskawki można też dodać do wytrawnych sałatek na bazie mixów, a szczególnie rukoli sałat i na przykład z piersi z kurczaka czy kaczki.

Jak wielu się domyśla truskawki botanicznie wywodzą się od dziko rosnących poziomek. W XVIII wieku w Wersalu z krzyżówki dwóch gatunków poziomek udało się wyhodować odmianę charakteryzującą się dużymi owocami zwaną poziomką ananasową.

Jak Was inspirują truskawki?

 

   

Pierś z kaczki marynowana w rozmarynie podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 piersi z kaczki (po 200 g każda)

 

Marynata:

100 ml oliwy z oliwek

50 ml czerwonego wina

2 ząbki czosnku

1 starta na tarce o grubych oczkach

¼ selera starta na tarce o grubych oczkach

Kilka gałązek świeżego rozmarynu

Sól, grubo mielony czarny pieprz

200 g kurek

 

2 łyżki oliwy z oliwek

2 pokrojone w kostkę szalotki

50 ml bulionu warzywnego

1 łyżka masła cytrynowego

50 ml białego kremu balsamico

80 g świeżych truskawek

Kilka listków świeżej mięty

Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i umyte piersi z kaczki zamarynować w oliwie, czerwonym winie, czosnku, startych warzywach i rozmarynie, doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 8 godzin.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać masło cytrynowe i biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość  doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.

Kaczkę wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 12 minut w temperaturze 200ºC.

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie  każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych, chrupiących sałat.

 

Truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem

 

 

Składniki dla 10 osób:

500 g świeżych truskawek

300 g cukru

2 pomarańcze

Sok z 2 pomarańczy

3 gałązki rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń.

Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo lubię truskawki i wszelkie dania w których one sie znajdują :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Mmmm... Ale się rozmarzyłam. Tylko jedno pytanie a propos kaczki - co autor ma na myśli pisząc - "1 starta na tarce o grubych oczkach". Marchew czy jednak może pietruszkę? :)

Dodaj komentarz