Aktualności Doradcy Smaku

carpaccio-z-marynowanej-poledwicy-wolowej-z-karczochami-i-parmezanem

Artykuł na zdrowie: Kilka powodów by jeść karczochy

Karczochy - przysmak starożytnych Greków i Rzymian. Egipcjanie cenili ich właściwości lecznicze. Aż do XVIII wieku spotkać je można było jedynie na stołach bogaczy. Dziś nadal są postrzegane jako wykwintna przekąska.

 

Można je przyrządzać na wiele sposobów. Za najsmaczniejszy element uchodzi tzw. serce karczocha, czyli środek, do którego jednak ciężko się dostać. Listki są doskonałym dodatkiem do sałat, ale można je jeść także same z sosem winegret. Można z nich robić zupy, sałatki, można je piec, gotować i nadziewać.

 

Oprócz kuchni warzywo to znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Zawiera wiele witamin i minerałów – wit. B, prowitaminę A, wit. E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez. Jedzenie karczochów wspomaga proces odchudzania – zwłaszcza u osób cierpiących na otyłość brzuszną, bo pobudza trawienie. Z liści karczochów wytwarza się lekarstwa i lecznicze herbatki. Cierpki smak zawdzięczają substancji zwanej cynaryną. To właśnie jej zawartość obniża poziom cholesterolu oraz działa oczyszczająco.

 

Artykuł pochodzi z Centrum Dietetycznego Naturhouse

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz