Aktualności Doradcy Smaku

ds_s02e60-014-male

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

Rybę w cieście łatwo zepsuć, ale równie łatwo można przygotować z niej coś pysznego. Dzisiaj w programie Doradca Smaku proponujemy flądrę w cieście. 

Rybę będziemy kroić na cienkie kawałki, żeby nie były surowe po usmażeniu. Smażymy w głębokim oleju - dzięki temu ciasto się nie rozpuści, ani nie przypali za bardzo z jednej strony. 

Ciasto powinno być twarde, dzięki temu nie dopuści by olej wlał się do środka podczas smażenia.

 

Flądra w cieście

300g flądry

1/2 l oleju

4 łyżki mąki

2 jajka

2 łyżeczki sosu sojowego

Imbir mielony Prymat

5g sezamu

Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Papryka ostra mielona Prymat

1 cytryna

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

 

Flądrę filetujemy.

W misce mieszamy mąkę i jajka, doprawiamy to solą, imbirem mielonym, gałką muszkatołową i papryką ostra. Dodajemy sos sojowy i mieszamy.

 

W dużym garnku wlewamy olej i rozgrzewamy go mocno. Filety kroimy w długie cienkie paski. 

Doprawiamy solą i pieprzem , opcjonalnie papryką ostrą. Tak przygotowaną flądrę obtaczamy w przygotowanym cieście...

 i wkładamy na rozgrzany  olej i smażymy.

Wyjmujemy z oleju i odsączamy  na ręczniku papierowym.

Podajemy usmażoną flądrę na talerzu ozdobionym liśćmi sałaty z pokrojonymi cząstkami  cytryną. Posypujemy sezamem i gotowe.

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    Rewelacyjnie wyglada i pewnie smkauje!

Dodaj komentarz