Aktualności Doradcy Smaku

ds_s02e57-kpk-016

Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar

Sałatka Cezar to najsłynniejsza sałata z wykorzystaniem sałaty rzymskiej. Jej nazwę zawdzięczamy Cezarowi Cardini, który w latach 20 XX wieku prowadził małą tawernę w Meksyku. Jak tradycja przekazuje, pewnego razu gdy zamykał swoją restaurację, zgłosiła się do niego grupka głodnych gości. Na szybko przygotował więc danie z tego co pozostało w magazynie, które zyskało uznanie gości. Tak powstała sałata Cezar.

 

Sałata Cezar

1 sałata rzymska

4 kromek chleba tostowego

1 ząbek czosnku

2 jajka

50ml oliwy z oliwek

20g parmezanu

1/2 cytryny

4 fileciki anchois

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

Musztarda rosyjska Prymat

 

Jajka gotujemy na twardo. Pieczywo tostowe bez skórki kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. 

Do grzanek na patelni dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i po chwili przesypujemy grzanki na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z  tłuszczu.

 

Do miski wkładamy sałatę,

 

doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie posypujemy tartym parmezanem, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.

 

Dodajemy sok z połowy cytryny i wkruszamy jajko do sałaty.

 

Kroimy anchois i również  dodajemy do sałaty.

 

Na talerzu układamy liście sałaty z pozostałymi składnikami sałatki, posypujemy grzankami i jeszcze parmezanem.

 

Opcjonalnie możemy podać taką sałatkę doprawioną ostrzej. Wystarczy dodać do odrobinę ostrej musztardy rosyjskiej.

 

 

 

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    przepis bezcenny,tak jak i siła spokoju pana Michaela;a do tego ciekawie "okraszony"historyczną nutą

Dodaj komentarz